fredag 13 september 2013

Inrikeskortisar vecka 38: Svetsning kan påverka spermiekvalité<2490 tecken>

Svetsning kan påverka spermiekvalité

Svetsning kan ge en rad allvarliga hälsoeffekter, säger Arbetsmiljöverket i en ny utredning.
– De partiklar som bildas är mycket små och når långt ner i luftvägarna, säger Bengt Sjögren, vid Institutet för miljömedicin i verkets pressmeddelande. Han tillägger att sjukdomar som kan drabba svetsare är besvär från luftvägarna, lungödem, astma, kronisk bronkit, kol, lunginflammation, hjärtsjukdom, stroke, cancer, påverkan på nervsystemet och reproduktion, till exempel spermiekvalitet.

Relining kan bli förbjudet

Vid stambyten i fastigheter där reliningsmetoden har använts misstänks det giftiga ämnet Bisfenol A ha läckt ut i dricksvattnet. En kommande utredning kan komma förbjuda arbetsmetoden, skriver Byggnadsarbetaren. Metoden handlar om att ledningsrören får en ny invändig beläggning, vilket gör att man slipper byta ut rören.
– Det är givetvis oacceptabelt om det förekommer giftiga ämnen i dricksvattnet, säger Erik Gravenfors, utredare och kemist på Kemikalieinspektionen, till Svt.

LO: Skrota PPM

LO vill att det nuvarande PPM-systemet skrotas. LO anser, i sitt utlåtande över Pensionsgruppens promemoria ”Vägval för premiepensionen”, att en statlig utredning bör få i uppdrag att analysera vinster och förluster som kan uppstå om man avskaffar PPM-systemet, och föreslå ett bättre alternativ.
Enligt landsorganisationen Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande, är det ”helt oacceptabelt att personer med samma livsinkomst ska få helt olika pensioner enbart beroende på hur lyckosamma de varit i sitt placeringsval”.

Femte jobbskatteavdraget
ökar inkomstskillnaderna

Arbetslösa, föräldralediga och sjuka kommer inte att gynnas när regeringen för femte gången sänker skatten. Men bara för dem som jobbar. Dagens Eko har räknat på hur den M-ledda regeringens förslag slår:
En kvinna med genomsnittslön får en föräldrapenning på knappt 22 000 kronor i månaden. Hon får behålla 15 400 av dem efter skatt. Den som tjänar 22 000 i lön däremot, får behålla mer än 17 000 kronor, enligt Ekots exempel.
Flera fackliga röster höjs nu med kravet på en eventuell S-regering att skattesänkningen bör rivas upp.

”Tack och hej Erling Forsman”

skriver TCO-Tidningen och avtackar sin chefredaktör som basat i tio år och har skrivit för tidningen i 25 år. Flamman hälsar kollegan och önskar honom en givande tid som pensionär. Forsman säger dock att han först ska delta i en utredning om organisationens medier för att därefter ägna sig åt deckarläsning och barnbarn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.