söndag 1 december 2013

Inrikeskortisar Vecka 49

Skärgårdsredarna får nej för åtal

Det blir inget åtal för påstått ”olaga intrång”. Det säger Rolf Edin vid Klarapolisen och drar slutsatsen att det inte finns någon åklagare som kan väcka åtal mot facket. Bakgrunden är Sekos tidigare blockad av Strömma kanalbolag. En facklig förtroendeman gick ombord på Waxholm 3 som trots blockaden var på väg att lämna kaj, vilket av facket anses vara ett klart strejkbryteri. Förtroendemännens syfte var att informera de anställda om strejken och blockaden men befälhavaren tillkallade polis som tog upp polisanmälan om olaga intrång.
– De anmäldes för olaga intrång. De säger själva att de gick på båten och de klev av när de blev tillsagda, säger Rolf Edin till Sekotidningen.

AD dömer NCC till skadestånd

NCC informerade inte Byggnads då nya underentreprenörer anlitades. Ursäktliga misstag, enligt företaget. Men Arbetsdomstolen håller inte med, utan dömer företaget att betala 90 000 kronor i skadestånd till facket, skriver Byggnadsarbetaren.
– Det är en viktig dom. Förhoppningsvis blir det lite ordning på företagen så att de inte tar in bolag som inte har kollektivavtal, säger Timo Anttila, ombudsman på Byggnads.

LO och S enas i gemensam kravlista

Nu går LO och socialdemokraterna ut med en gemensam kravlista vad som behöver förändras på svensk arbetsmarknad.
– Det är speciellt glädjande att socialdemokraterna nu tar en tydlig ställning för fackföreningarna. Det har jag saknat länge. De har nu förstått innebörden av de här frågorna, säger Elektrikernas ordförande Jonas Wallin smått lyriskt till sin förbundstidning.
Kravlistan består av tio punkter som ska räta upp brister och dramatiska försämringar som den borgerliga regeringen genomfört under sin mandatperiod. En rad punkter handlar om utländsk arbetskraft och hur konkurrensen mellan svenska och utländska företag ska bli jämlik.

Allt fler sjukskrivs av psykiska skäl

Den som jobbar i Stockholm och Gotland har lägst risk att få en lång sjukfrånvaro med psykisk diagnos. Högst risk finns i Västra Götaland och Blekinge, skriver Hotell-Revyn i senaste numret.
Olika former av psykisk ohälsa är i dag den vanligaste anledningen till sjukskrivning. En ny rapport från Afa Försäkring visar att kvinnor drabbas mest, och att de långa sjukskrivningarna ökar.
Sedan 2009 har antalet sjukskrivna med psykiska diagnoser ökat. Afa har kartlagt personer som varit långvarigt sjukskrivna, det vill säga mer än tre månader, och som fått ersättning från Försäkringskassan under 2010 och 2011. Den vanligaste typen av diagnos är ”förstämningssyndrom” där depression ingår. För kvinnorna är stressrelaterade sjukdomar näst vanligast, medan män oftare diagnostiseras med ångesttillstånd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.