söndag 8 december 2013

Inrikesnotiser vecka 50

Risk för att fattigdomen ökar i Sverige

Bara i Grekland ökar antalet människor i riskzonen för fattigdom snabbare än i Sverige. Det framgår av ny statistik från EU-organet Eurostat, skriver de svenska fackens Brysselkontor. 125 miljoner människor i Europa riskerar ett liv i fattigdom eller social utestängning. En av fyra i Europa riskerar att hamna i fattigdom eller social utestängning.
I Sverige har antalet människor i riskzonen ökat från knappt 1,5 miljoner år 2008 till 1,8 miljoner år 2012, enligt Eurostat. Det är en ökning med 22 procent, och bland EU-länderna är det bara i Grekland som risken för utanförskap ökat snabbare, med 23 procent, under samma period. Den största andelen medborgare i riskzonen finns i Bulgarien, 49 procent, Rumänien, 42 procent, Lettland, 37 procent, och Grekland, 35 procent.

Tre timmar i veckan åt Facebook&Co

Barnen försummas när den smarta mobilen blivit till en förlängd kroppsdel, jobbmejlen kollas i tid och otid hemma i tv-soffan och ditt nätverk i sociala medier anses som den självklara autostradan till drömjobbet. Så låter i alla fall den allmänna debatten, skriver facktidningen Kollega i senaste numret. Undersökningen som Kollega har gjort bland Unionens medlemmar visar att 76 procent använder sociala medier huvudsakligen för privata ändamål. Endast 8 procent använder det huvudsakligen i arbetet och tio procent för att söka jobb.
Men det kan få fatala konsekvenser för arbetslivet. En chef för en större hotellkedja fick sparken sedan han gått in och skrivit kritiska omdömen om några konkurrenter på hotellsajten Tripadvisor. Två Unionenmedlemmar på Go Excellent blev uppsagda för några år sedan efter att de skrivit subjektiva uppgifter om sin chef på sina privata Facebooksidor.

Företagare får hbt-manual

Branschorganisationen Företagarna har tagit fram en handbok i hur att skapa ett inkluderande och öppet klimat på arbetsplatsen, skriver Kollega och intervjuar Elisabeth Thand Ringqvist, vd på Företagarna som ser en möjlighet att öka inkomsterna med att inkludera HBT-gruppen.
– Det handlar om att skapa ett inkluderande och öppet klimat på arbetsplatsen. Vi hoppas att den hjälper företag att bli mer lönsamma. Har man anställda som mår bra och trivs så skapar man en bättre produkt eller tjänst. Sen kan man också möta kunder på ett bättre sätt. Det är positivt från alla sidor.

Nytt avtal inom äldreomsorgen


Vårdföretagarna har tecknat ett 37 månaders avtal med fackförbundet Kommunal, som höjer lägstalönerna med 820 kronor och ingångslönerna höjs med 1 700 kronor under avtalsperioden. Avtalet kostar, enligt TT, 6,8 procent vilket håller sig inom ramen. Avtalet omfattar omkring 30 000 arbetstagare i äldreomsorg och hemtjänst och löneökningarna fördelas individuellt. Avtalet kommer att innebära att lönespridningen mellan outbildade och utbildade successivt ökar i branschen, enligt Vårdföretagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.