söndag 8 december 2013

Konfektyrbodens arbetarfientliga kokosbollar

”Du har väl hört Vikingarnas låt Guldbruna ögon... Dom skulle nog inte vara så djävla guldbruna om vi ville ta till hårdhandskarna”.
Det skrev Konfektyrbodens chef till Handelsanställdas ombudsman i Boden, Maria Andersson-Nordström, i en e-post. Liknande förtäckta eller öppna hot riktades mot flera anställda.
Bakgrunden till dessa nedlåtande och för svensk arbetsmarknad helt främmande uttryck är systematiska brott mot normala arbetsförhållanden på företaget, menar Bo Villner, jurist på LO-TCO rättsskydd. Han driver fyra stämningar mot företaget i Boden från lika många före detta anställda och medlemmar i facket, tre unga kvinnor och en man.
– Konfektyrboden har ägnat sig åt att anställa folk men inte betala löner. Sedan har de tvingats slutat i misär och då har han tagit in nya på samma sätt, säger Villner till Flamman.
Maria Bohjort var en av de anställda som inte lät sig hunsas. Hon gick till facket när hon bara fick 700 kronor i den andra månadslönen. Då hade hon tvingats använda sin egen bil för att leverera företagets kokosbollar och Mums-Mums” eftersom företagets inte var reparerad. Hon ringde Skatteverket och det visade sig att företaget inte var registrerat som arbetsgivare vilket hon påtalade för sin chef som fick ett raseriutbrott.

Snabbregistrerat

Villner säger att det finns lite uppgifter på mannen. När Flamman gör en sökning framkommer det, att efter att Bohjort kollade upp Konfektyrboden på Skatteverket, så bildades företaget formellt den 28 februari 2013 och blev registrerat och godkänt av Skatteverket den 2 april 2013. Den enda fysiska personen är Torgny Länta som fungerar som styrelseledamot. Men ytterligare en sökning visar att Thorsell, Lillemor Viveka, 66, också är ledamot. Registreringen av företaget stämmer i tiden med Bohjorts telefonsamtal till Skatteverket. Men enligt Villner har företaget bedrivit verksamhet i flera år.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.