lördag 11 januari 2014

Inrikesnotiser vecka 3. Kritikerstorm mot Filippa Reinfeldts uttalande om barnmorskor



Kritikerstorm mot Filippa Reinfeldts uttalande om barnmorskor

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldts (m) uttalande om att personalkrisen i Stockholm beror på att barnmorskorna arbetar mycket deltid har fått blodet att koka hos de anställda. Men enligt landstingets egen undersökning, som gjordes i maj förra året och som avsåg läget i april 2013, jobbar över hälften av landstingets barnmorskor i Stockholm deltid. Som jämförelse är det omkring 14–15 procent av landstingets samtliga yrkesgrupper som jobbar deltid, enligt siffror från 2011 och 2012.
– Barnmorskorna ligger mycket högre, säger Maria Englund, landstingets personaldirektör, till Vårdförbundets facktidning Vård.
Vad som orsakade kritikerstormen är att uttalandet tolkas som “ytterligare sten på bördan”. “Man orkar helt enkelt inte arbeta 100 procent såsom vården ser ut i dag”, skriver Vårdförbundets Åsa Holm på sin blogg.

Scania sparkar 300

Det Volkswagendominerade Scania ska säga upp 300 personer varav 150 i Sverige, meddelar Dagens Arbete.
– En grovt tillyxad och överdriven siffra, säger Johan Järvklo, ordförande för Scania verkstadsklubb i Södertälje. Det finns andra sätt att parera flexibiliteten på än att göra sig av med personal. Vi har exempelvis ett stort utbildningsbehov.
Oavsett omfattning kommer personalminskningen att beröra inhyrda från bemanningsföretag. Av de 4 000 arbetarna i Södertälje är 900 inhyrda.
Scania är inget fattigt företag. År 2012 omsatte det 84,325 miljarder kronor (mdr). Hade en vinst efter skatt på 6,64 mdr, tillgångar på 113,132 mdr och ett eget kapital som slutade på 35 mdr.

Rekordmånga lediga dagar 2014

Uppsala Nya Tidning har räknat ut hur arbetstagare kan maxa antalet långledigheter under året genom att ta ledigt på klämdagarna. Häng med:
·         Påsken: Ta ledigt 14-17 april och få totalt tio dagar ledigt.
·         Valborgsmässoafton och 1 maj: Ta ledigt sista april och 2 maj för att få ut fem dagar totalt.
·         Kristi Himmelsfärd: Ta ledigt 30 maj för fyra dagas ledigt.
·         Nationaldagen: Infaller på en fredag vilket ger dig en långhelg.
·         Jul och nyår: Ta totalt fem dagars ledighet och få semester i 16 dagar i sträck.

Goda vinster och färre konkurser bland restaurangerna

Enligt statistik från SCB och arbetsgivarorganisationen Visita går det bra för landets restauranger. Under november 2013 ökade företagens försäljning med 4,2 procent jämfört med samma månad året innan, skriver facktidningen Hotellrevyn. Allra bäst gick det för kaféer och konditorier som ökade sin försäljning med hela 8,3 procent under månaden.
Sammanlagt omsatte restaurangföretagen drygt 95 miljarder kronor mellan januari och november 2013, vilket är drygt 4 miljarder mer än under året innan.
Den goda försäljningen syns även i antalet konkurser. Under 2013 gick 387 hotell och restauranger omkull, vilket är 8 procent färre än året innan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.