söndag 9 februari 2014

– Arbetsmarknadsministern är en katastrofArbetsmiljöverket drar ned och inför nya arbetsformer. Det upprör hela fackföreningsrörelsen som anser att arbetsolyckorna kommer att öka.
Facket befarar att förvandlingen och reduceringen av arbetsmiljöinspektörer kommer att försämra säkerheten på våra arbetsplatser. Arbetsmiljöverkets omorganisering innebär bland annat att man kommer att gå från en branschvis indelning till en indelning utifrån sakområden. Det, i sin tur, leder till att inspektörerna i större utsträckning blir generalister i stället för specialister, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.
– Med beslutet förstör man arbetsmiljön. Inom byggbranschen har de stora företagen som NCC eller Skanska bra skyddsorganisationer inom företagen. Men den förkrossande majoriteten av byggföretagen har ju ingen skyddsorganisation alls. Det är dessa företag som har behov av ett verk som fungerar, säger Lars Lundberg, ombudsman i Byggnads Gävle&Dala-avdelning till Flamman.

Katastrofal minister

Han är oerhört kritisk till den moderata arbetsmarknadsministerns riktlinjer för Arbetsmiljöverket. Hälften av verkets distrikt ska läggas ner. År 2006 fanns 389 arbetsmiljöinspektörer i landet. I dag är det 251 och blir allt färre och det på en arbetsmarknad där utländsk arbetskraft lejs in av i många fall suspekta företag. För dessa kommer arbetsmiljön till korta.
– Arbetsmiljöverket hade ett kontor i Gävle. De gjorde stickprov på arbetsplatserna. Vi har många gånger inte ens vetat om existensen av dessa företag. Verket har varit till stor hjälp för facket. Men nu läggs kontoret ned i Gävle. Arbetsolyckorna kommer att öka. Arbetsmarknadsministern är en katastrof! sammanfattar Lundberg.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.