måndag 10 februari 2014

Colombia: Militären spionerar på regeringens fredsförhandlareTEGUCIGALPA / 2014-02-09 / Den militära underrättelsetjänsten i Colombia spionerar på regeringen Juan Manuel Santos egna fredsförhandlare och den politiska vänsteroppositionen. Samtidigt offentliggörs en dödslista på vänsterns representanter. Flamman har talat med presidentkandidaten Aida Avella.
I förra veckan avslöjade det ansedda veckomagasinet Semana att en grupp ur den militära underrättelsetjänsten spionerade på de förhandlare som president Santos utsåg till fredsprocessen med FARC-gerillan. Två av dessa förhandlare är ironiskt nog den förre arméchefen Jorge Enrique Mora och förre polischefen Oscar Naranjo.
Avslöjandet slog ned som en bomb. Fortfarande debatteras avslöjandet dagarna efter jul när Washington Post grävarjournalister offentliggjorde nyheten om att USA:s mest avancerade underrättelseorgan hade eller har en specialavdelning på USA-ambassaden i Bogota där de spionerar och avlyssnar allt som kan leda dem till gerillan. USA-tidningen avslöjade också att CIA och militära USA-rådgivare deltog och deltar aktivt i kriget mot gerillan, bland annat genom orientera Colombias flygvapen till gerillaläger som vid flera tillfällen har bombats under instruktioner av USA:s underrättelseagenter.

18 månaders grävande

När Semana nu publicerade nyheten var det inget reportage som genomförts under två dagar. Under 18 månader grävde och intervjuande Semanas journalister under högsta diskretion både militärer som hackers som arbetade på det kombinerade internetcafeét&lunchrestaurangen.
Samtidigt med det för Santos pinsamma avslöjandet, offentliggjordes mordhoten mot flera vänsterledare och människorättsaktivister, hot som undertecknades av två paramilitära grupper i Colombia, Los Rastrojos och Aguilas Negras. Dödsdomen gick att läsa av innehållet som talade om att en ”Plan Pistola”. Den som mördade någon av de nämnda vänsterledarna ska ersättas med miljonbelopp.
– Det är den militära underrättelsetjänsten som står bakom dödslistorna och påstår att de är paramilitärer. Det verkliga namnet för dessa undertecknanden är de Väpnade Styrkorna och hela den statliga underrättelsetjänsten de förfogar över.
Det säger Lilia Solano, kandidat till det Andinska Parlamentet för vänsteralliansen Union Patriotica, UP och fortsätter:
– I UP bestämde vi oss för att delta i valkampanjen trots att vi visste att det inte existerade verkliga garantier. Vi sammanträffade med president Santos som sa och utlovade garantier att delta utan att mördas. Men de existerar inte. Santos talar om fred utomlands men intensifierar kriget med alla medel i Colombia där han bombar gerillakoncentrationer över hela landet, understryker Solano till Flamman.

Raketattentat

Aida Avella är presidentkandidat för UP. I februari 1996 bjöd hon Flammans reporter på lunch i Bogota och uppgav att hon skulle kandidera till senaten. Men tre månader senare, i maj 1996, var hon nära att förlora livet när en pansarbrytande raket missade henne med en hårsmån när hon färdades i en skottsäker bil mot kommunhuset där hon var kommunalråd. Aida gick i exil till Schweiz där hon levde fram tills november 2013 då hon återvände till Colombia. Hon deltar i återuppbyggandet av ”skelettet” UP. Bägge hennes företrädare på posten som ordförande för UP, Jaime Pardo Leal och Bernardo Jaramillo mördades men mördarna missade 1996 sin uppgift att mörda UP:s tredje ordförande. Över 5.000 av de främsta medlemmarna mördades, nästan alla parlamentsledamöter, borgmästare eller kommunalfullmäktigeledamöter för UP mördades av den statliga terrorismens pararamilitära agenter.
I dag är hon kanske den mest mordhotade colombianen när hon är tillbaka i ”Orkanens Öga”. Men varför delta i ett val för att legitimera vad vänstern själv kallar för en diktatur? frågar jag henne.
– Varje dag är det allt svårare. Hur som helst tror vi på val för fredsprocessen. Men där jag befinner mig just nu, i länet Sucre, står folk i kö för att ta emot 100.000 pesos (cirka 50 dollar) i utbyte mot sin röst i de kommande valen (kongressval 9 mars och presidentval 25 maj). Här råder en extrem fattigdom som är skriande och som utnyttjas av de rika kandidaterna. Men staten gör inget, säger hon till Flamman och undviker den känsliga frågan om att legitimera valen.
Den verkligt stora rörelsen Marcha Patriotica, som omfattar nästan 2.000 olika rörelser, som förra året begravde 30 medlemmar och har fått tre nationella ledare fängslade, säger via sitt språkrör Piedad Cordoba att rörelsen planerar att upplösa sig för att undgå att mördas. Den svarta kvinnliga före detta senatorn Cordoba har deltagit i begravningen av fem i hennes familj som har mördats. De krävde att marken som bestals från dem av de paramilitära grupperna ska lämnas tillbaka.
– Vi respekterar Marcha Patrioticas beslut, och vi frågar om det bara är deras (den politiska eliten) rätt att delta i val. Är inte vi colombianer. Vad vi har är bara en demokrati på pappret. Denna demokrati (makten) har inte ett enda argument när de konfronteras i en debatt. Och då återstår bara det gamla, att rikta vapnen mot oss och ta livet av sin motståndare.
Det är i denna politiska återvändsgränd som fredsprocessen kan stanna av och till och med att haverera. I Colombia existerar en maktgrupp som tjänar på kriget och som vägrar att släppa på sina positioner.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.