söndag 9 februari 2014

Inrikesnyheter Vecka 7



I Fastighets fortsätter medlemsraset

Under 2013 hade Fastighetsanställdas Förbund ett medlemstapp på 930 personer, skriver förbundets tidning Fastighetsfolket. År 2006 hade Fastighets 39.057 medlemmar. Idag är siffran nere i 29.706, en förlust på nästan 24 procent. Förbundet kommer nu att intensifiera sitt arbete i medlemsvärvningen via ökad facklig närvaro på arbetsplatserna och ökade studieinsatser. Fastighets är inte ensamma om att tappa medlemmar. Bara två av LO:s 14 medlemsförbund, Kommunal och Handels, ökade under 2013. Totalt minskade LO-kollektivet med drygt 17.000 medlemmar.

Svensken oroar sig över pensionen

I framtiden har svensken inte råd att pensionera sig så tidigt som vid 65 års ålder, berättar tidningen Ingenjören som läst två utredningar. Dessa visar att vi måste vara beredda på att jobba högre upp i åldrarna för att få pengarna att räcka hela livet. Enligt en undersökning som Manpower Work Life har genomfört, föredrar de flesta att de i så fall vill få jobba deltid och med ökad flexibilitet. I undersökningen, med drygt 4 700 svarande, är slutsatsen att många oroar sig för sin försörjning på äldre dagar. Få svarar att de känner tillförsikt inför sin försörjning efter arbetslivets slut.
En annan undersökning gjord av pensionsbolaget AMF, visar att de flesta svenskar inte alls vill jobba efter 65 års ålder, trots att de flesta faktiskt trivs på sina jobb.
– Om vi ska få seniorer att jobba efter pensionen krävs flexibilitet, det är det viktigaste, säger Hans Makander, informationschef på ManpowerGroup Sverige. Det handlar om ekonomin, men också innehållsmässigt, att man känner att man har mer att ge och att inte bara dagarna ska sticka iväg efter pensionen.

Polislönerna avgörs centralt

Ingen polis ska tjäna mindre än 25 000 kronor i månaden, anser Polisförbundet, skriver Polistidningen
.  Men Rikspolisstyrelsen säger nej till kravet men även till fortsatta löneförhandlingar med förbundet. Tvistefrågan är det centrala avtalet från oktober 2013 på det statliga området om ett ökat löneutrymme på sammanlagt 6,8 procent. Polisförbundet svarade den 7 februari nej på RPS´ slutbud. Förbundet ansåg att budet var oacceptabelt och valde att svara med ett motbud. Rikspolisstyrelsen erbjöd i sitt slutbud en höjning av ingångslönen för nya poliser från dagens 21 300 kronor i månaden. Lyftet skulle dock finansieras på ett sätt som enligt förbundet skulle urholka värdet av de höjda ingångslönerna för övriga kåren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.