söndag 2 februari 2014

Taxi kurir krävs på kollektivavtal av Folksam2014-02-02 / Taxi kurir förfogar över var femte taxibil i Sverige och har bolag i både Norge och Danmark. Men nu riskerar det att förlora en av sina största kunder; Folksam.
Bakgrunden är att Folksam har gett taxibolaget sex månader på att teckna kollektivavtal med sina körare.
– Folksams policy säger att Folksams leverantörer ska ha kollektivavtal. Den absoluta majoriteten av Folksams leverantörer har också det.
Det säger till Flamman Johan Wimmergren, inköpschef på Folksam. Han bekräftar att man haft ett avstämningsmöte med Taxi kurir och gett Skandinaviens största taxiföretag sex månader på att reglera Folksams och Transportarbetareförbundets krav på kollektivavtal. I annat fall säger Folksam upp avtalet med Taxi kurir.

Avskedade anställd

Det var Transportarbetaren som i sin tidning rapporterade om att Folksam har tjänsteavtal med transportbolaget. Facktidningen offentliggjorde även att taxibolaget hade bestraffat två fackligt aktiva chaufförer. Den ene fick sparken och den andre sattes i växeln under en vecka med oavlönat arbete. Orsaken, enligt Taxi kurir, är att de hade sagt nej till körningar. Men enligt dem själva hade de försökt få igång facklig verksamhet.
– Det var då vi agerade väldigt kraftfullt. “Nu kräver vi en plan och ger er sex månader”! Det var allvarligt det som skedde, tillägger Wimmergren.
Som försäkringstagare i Folksam är LO:s medlemmar delägare i det ömsesidiga försäkringsbolaget. LO och deras medlemsförbund sitter dessutom med i beslutande organ hos Folksam. Taxi kurir å den andra sidan “bildades i Stockholm 1987 och var ursprungligen näringslivets taxiföretag i Stockholm”, skriver företaget på sin hemsida.
Bolaget opererar via franchiseavtal och ägande och är representerade i 43 av Sveriges största städer med cirka 2000 taxibilar. Varje dygn genomförs 140.000 taxiuppdrag och Taxi kurir transporterar mer än 200.000 personer, enligt egen utsago och tillägger att koncernen omsätter årligen 3,5 miljarder kr och rankas därmed bland de 250 största företagen i Sverige.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.