lördag 22 mars 2014

140209 Inrikes i korthet vecka 13Sverigedemokraternas nya LO

Ett par nya “fackföreningar” ska nu inleda en strid om medlemmarna med LO, berättar Arbetet, organ för LO, på sin webbplats. Det namnger Tingvalla-Bro som har alternativa kollektivavtal för alla branscher. Det har sedan två år har ett avtal med byggföretaget Botrygg och på Byggnadsarbetareförbundet vet man inte riktigt hur man ska hantera denna fråga, skriver Arbetet.
Men det som har gett störst uppmärksamhet är att Sverigedemokraterna har bildat “Löntagarna” som hoppas ska växa och skriva under kollektivavtal främst inom transportsektorn. Sven Pernils är ordförande för Löntagarna:
– Vi ser oss som ett partipolitiskt oberoende alternativ till LO-förbunden, säger han. Och det är arbetarfacken vi inriktar oss på.

“Årets Plåtslagare”

Eftersom denne skrivare är en gammal grovplåtslagare så kunde jag inte låta bli att registrera nedanstående nyhet. För varje år delar Stiftelsen Plåtslagaryrkets fond ut utmärkelsen “Årets Plåtslagare” till en enskild person. Men i år hade juryn svårt att skilja de två bästa kandidaterna åt, och därför fick både Michael Swedberg och Mikael Larsson priset, bestående av medaljer, diplom, blommor samt ett stipendium på vardera 15 000 kronor, skriver Byggnadsarbetaren.
Både Michael Swedberg och Mikael Larsson är anställda på Oskar Jansson Plåt & Smide i Stockholm. De har gjort omfattande plåtarbeten på ett flertal byggnader i Stockholm, som till exempel Armémuseet, Nacka kyrka, Tyska kyrkan, Matteus kyrka, och Skeppsholmskyrkan i Stockholm.
Grattis från Flamman!

Konfektyrboden i konkurs

Konfektyrboden, som Flamman tidigare har uppmärksammat för att företagets ägare inte hade betalat lön till fem anställda och dessutom är indraget i ett fall av sexuellt övergrepp, har gått i konkurs. Det betyder att de anställa nu kan få sina pengar, uppger Handelsnytt, Handelsanställdas förbundstidning.
– Det är skönt att se ljuset i tunneln. Det har varit en enormt påfrestande process för våra medlemmar. Dels att stå utan pengar, dels att det dragit ut så på tiden eftersom företagaren inte dykt upp på rättegångar, säger Maria Andersson Nordström, ombudsman på Handels i Luleå.
Eftersom LO-TCO Rättsskydd, som drivit frågan för Handels, ansåg att företaget saknade pengar begärde de Konfektyrboden i konkurs.
– Det har aldrig funnits några pengar att betala löner med. Företaget är bara bluff och båg. Vid en konkurs gäller den statliga lönegarantin. Då kan de anställda få sina pengar, förklarar Bo Villner, jurist på LO-TCO Rättskydd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.