fredag 28 mars 2014

Inrikes i korthet vecka 14Volvo PV sätter in knarkhundar

Trots att det aldrig har förekommit något fall av narkotikapåverkade anställda, kommer nu Volvo inte bara att fortsätta att drogtesta sina arbetare utan även genomföra patruller med så kallade knarkhundar. Det skriver Unionens tidning Kollega i sitt senaste nummer. Det kontroversiella med drogtestar och den personliga integriteten hindrar inte att Volvo i Olofström ska genomsökas av knarkhundar.
– Först blev jag förvånad, det lät så drastiskt. Men det råder nolltolerans mot droger på arbetsplatsen, säger Joakim Ravemyr, Unionenklubbens ordförande till Kollega. Han säger att kontrollerna kommer att äga rum när de anställda inte är på plats och framför allt genomföras i omklädningsrummen där de anställda har sina skåp.
Jonas Knutsson som är informatör på Volvo säger för sin del till Expressen att knarkhundarna är nästa steg i arbetet att säkra att företaget är “grönt”. Sedan tidigare testas personalen. Nu vill företaget säkra att lokalerna är drogfria också. Facken är helt införstådda med saken, understryker företagets talesman.

Vårdförbundet nobbar Sverigedemokraterna

Vårdförbundet säger nej till deltagande i arrangemang och liknande under valrörelsen om Sverigedemokraterna ska vara närvarande. Hos medlemmarna är reaktionerna positiva medan det svenska rasistpartiet tycker sig illa behandlat och menar att beslutet andas “populism”.
Ställningstagandet väckte genast många reaktioner och har kommenterats på Vårdfokus webb, till exempel från dem som tycker att det är fel strategi att inte möta partiet. En annan läsare undrar var man ska dra gränsen: “Hur gör vi med partier som är tveksamma mot homosexualitet? Abort? Hårdare prioriteringar i vården? Talar ni med dem?”
Läkarförbundet delar inte Vårdförbundets ställningstagande.
– Chansen att få även de största motståndarna att ändra uppfattning är större om man har kontakt med dem, säger ordförande Marie Wedin till Läkartidningen.

250 jobb bort på Bombardier

Det skriver Dagens Arbete. Bakgrunden är att SJ har gett ABB en jätteorder om att rusta upp tågen.
Det tvingar Bombardier i Västerås att varsla 250 anställda samt ett 50–tal inhyrda som måste lämna företaget.
– Vår verkstad för underhåll och ombyggnad kommer att stå helt öde om ett tag, säger Sören Löfberg, metallklubbens ordförande på Bombardier. I verkstaden renoveras i dag de sista RC–loken till Green Cargo. Av de 80 lok som skulle rustas upp återstår bara ett fåtal. Sedan är det slut.
Alla erbjuds att säga upp sig själva mot att uppsägningstiden fördubblas. Den som exempelvis har en uppsägningstid på sex månader får gå hem efter uppsägningstidens slut med sex månader i form av avgångsvederlag.

Arbetet: Trafikolyckor drabbar fyra av tio säljare

Säljare som kör bil i jobbet löper stor risk för trafikolyckor. Fyra av tio har råkat ut för en, enligt en undersökning av yrkesförbundet Säljarnas, uppger Arbetet. Det är få arbetsgivare som har en trafiksäkerhetspolicy, och bara 15 procent av säljarna hade fått någon typ av kör– eller trafiksäkerhetsutbildning av sin arbetsgivare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.