lördag 1 mars 2014

LO lanserar en JämställdhetsbarometerInför den Internationella kvinnodagen lanserar LO en Jämställdhetsbarometer. Den ska presentera hur fördelningen ser ut på betalt och obetalt arbete mellan både kvinnor och kvinnor men också män och män inom olika branscher.
Det säger till Flamman Joa Bergold, utredare på LO som tillsammans med Ulrika Vedin ansvarar för den årligen återkommande Barometern. Hon kritiserar åren av den borgerliga regeringens jämställdhetsarbete som koncentreras på den enskilde individens egna möjligheter att informera sig fram till ett bra jobb och lönevillkor. Kollektivet är en sekundär fråga och även statens ansvar.
– Arbetarkvinnors villkor är så osynliggjorda. Barometern ska bli en analysrapport som tittar på villkoren för kvinnor och män i arbetare- och tjänstemannayrken och så gör vi jämförelser inom olika områden.

Mer “Flickor på Marabou”

– Men det behövs en politik som inte bara fungerar för medelklasskvinnor i tjänstemannayrken. Vi behöver uppmärksamma den brist på makt som finns hos kvinnor och män inom arbetaryrken. Vi ser ett stort behov av att spela in klassfrågan i jämställdhetsdebatten. Den har saknats.
Kan man säga att man i dagens debatt mindre ser vi “Flickor på Marabou”* än på 70-talet?
– Jag har inte sett “Flickor på Marabou”. Men SVT hade en dokumentär som handlade om kvinnor som arbetade i ett tvätteri. Och en DN-skribent på kulturen skrev att “det här arbetet finns fortfarande”! Vi tror att vi lever i en värld av tjänstemän och konsulter men det här väldigt konkreta, nära och hårda arbetet existerar.
Dick Emanuelsson
* Dokumentärfilm av Maj Wechselmann från 1971 om unga arbetarkvinnors liv och arbetsförhållanden på Marabou.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.