fredag 11 april 2014

Inrikes vecka 16: Arbetarsolidaritet: Transport och Hamnarbetarförbundet blockerar norskt godsArbetarsolidaritet: Transport och Hamnarbetarförbundet blockerar norskt gods

Transport och Hamnarbetarförbundet som organiserar de svenska hamnarbetarna varslade i torsdags förra veckan om sympatiåtgärder för norska Transport. All hantering av gods från eller till Risavika-terminalen utanför Stavanger stoppas från och med 20 april.
– Vi gör detta för att vi har fått en hemställan från vårt broderförbund i Norge. Ingen i Sverige kommer att hantera gods som är på väg till eller från Risavika, säger Marcel Carlstedt, förbundsjurist på Transport till Transportarbetaren.
Konflikten i Norge handlar om att arbetsgivaren vill att sjömännen ska sköta lastning och lossning i stället för hamnarbetarna. Arbetsgivaren vägrar skriva på ett nytt kollektivavtal som skulle garantera att stuveriarbetarna får utföra arbetet, skriver Transports förbundstidning.

Abortvägrare inte diskriminerad

Diskrimineringsombudsmannen (DO) lägger ner ärendet med en barnmorska som gått miste om flera anställningar vid landstinget i Jönköpings län eftersom hon inte velat utföra aborter, skriver Arbetet. Barnmorskan hänvisade till sin tro, men DO anser efter utredning inte att så är fallet.
Enligt DO har landstinget inte nekat barnmorskan anställning på grund av hennes trosuppfattning i sig, utan för att hon inte varit beredd att utföra en arbetsuppgift som utgör en del av barnmorskeyrket.

Kritik mot politiskt styrd lönesatsning i Stockholm

Borgarmajoriteten i Stockholms landsting går vid sidan av både kollektivavtal, facket och arbetsgivarna inom sjukvården, varnar facket. Bakgrunden är att Alliansen har beslutat om en särskild lönesatsning på specialistutbildade sjuksköterskor vid akutsjukhus i Stockholm. Totalsumman slutar på 118 miljoner kronor. Pengarna, som är ett individuellt påslag, får inte understiga 1500 kronor per månad. De ska fördelas till den nämnda personalen som i “särskilt hög grad bidragit till måluppfyllelse och verksamhetsutveckling”, enligt det folkpartistiska landstingsrådet Anna Starbrink. Den politikerstyrda potten, utan kontroll eller reglering av avtal, arbetsgivare och fack, har beslutats vid sidan av den ordinarie lönerevisionen. Att det handlar om en generell satsning till specialistsyrrorna och en åtgärd för att lyfta ett traditionellt kvinnoyrke, avvisar Starbrink. Målsättningen är snarast den motsatta:
– Vi vill INTE att pengarna ska spridas ut över ALLA. De ska användas för att ÖKA lönespridningen. För att få till en löneutveckling måste vi börja ta steg i den riktning vi gör nu, säger Anna Starbrink.

“SD har inte här att göra”

Sverigedemokraterna får ta skeden i vacker hand när fackförbund efter fackförbund avvisar både samarbete som att stå värdar tillsammans med företagsledningen vid ett arbetsplatsbesök. I förra veckan kom en delegation från SD till Volvo CE i Eskilstuna. Vice klubbordförande Robert Fredriksson var besviken på företaget för att det först dagen innan meddelat klubben att Sverigedemokraterna (SD) skulle komma på besök, skriver Dagens Arbete. Klubben tog ett uttalande som de skickade ut till lokalpressen för att protestera mot besöket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.