lördag 5 april 2014

Tio av tjugofyra städerskor tar värktabletterArbetsmiljöverket kommer inte att ingripa för att förbättra arbetsmiljön på hotellkedjan Scandic Europa i Göteborg.
För en vecka sedan avslog Arbetsmiljöverket för andra gången skyddsombudet Juan Torres´ begäran om åtgärder för att förbättra städpersonalens arbetsmiljö.
– Jag är besviken. Jag vet inte riktigt hur jag ska gå vidare nu. Men kampen fortsätter, säger Torres till sin facktidning Hotellrevyn.
Redan i oktober förra året anmälde han sin arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. Han krävde åtgärder av den fysiska och psykosociala arbetsmiljön för hotellets städare. Scandickedjan, som via riskkapitalbolaget EQT domineras av Wallenberg (via Investor), menade att det bara behövdes några minuter för varje rum, att det inte finns något samband mellan städtakt och sjukskrivningar. Själv ska Torres städa 32 rum.
Till Flamman säger det regionala huvudskyddsombudet och HRF-ombudsmannen i Göteborg, Mats Kjellberg, att “det här är en tickande bomb”.

Utlandsfödda kvinnor

– I våra utredningar framgår det att tio av tjugofyra städerskor går på receptbelagda värktabletter varje dag för att kunna sköta sitt arbete. När jag började 1999 var det 16-17 rum som skulle städas. Sedan ökade antalet rum till 24 rum. En del kan i dag få 40 rum på Scandic. De som i dag går på värktabletter kommer att paja en dag och då är det långtidssjukskrivningar som gäller.
Kjellberg säger att på nyare hotell kan städarna städa 5-6  fler rum än på gamla hotell eftersom allt i dag i praktiken är fäst på väggen. Men Scandics hotell ser likadana ut som för 20 år sedan.
– Så klart dominerar utlandsfödda kvinnor som egentligen bara gör sitt jobb, tiger och lider. Därför har vårt förbund dragit i gång en kampanj för att se om vi via avtalsvägen kan komma till rätta med problemet, tillägger Kjellberg.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.