lördag 17 maj 2014

A-kassan genererar miljarderA-kassan genererar miljarder varje år men sex av tio arbetslösa får ingen a-kassa. Det makabra saldot visar en utredning från TCO.
Sedan 2007 har a-kassan via arbetslöshetsförsäkringen gett 93 miljarder i överskott. Ersättningen från a-kassan har inte höjts sedan 2002. 2007 tog regeringen bort den extra dagersättningen som gällde under de första 100 dagarnas arbetslöshet samtidigt som de höjde avgiften till a-kassan med upp till 300 kronor per månad. Trots det och det stora överskottet, ligger ersättningen fortfarande kvar på 2002 års nivå som högst ger 14 960 kronor per månad före skatt.
Flamman ringde upp Ulrika Vedin som för LO har utrett arbetslöshetsförsäkringen.
– Som arbetslöshetsförsäkringen är utformad i dag täcker den inte täcker tillräckligt många arbetstagare.
Vedin säger att orsaken till att sex av tio arbetslösa inte får a-kassa beror på att regeringen har stramat åt över hela fältet sedan 2007. Det är både det så kallade arbetsvillkoret, kravet på kontinuerligt arbete i ett år för full ersättning, slopandet av studerandevillkor och en rad andra åtgärder.
– Taket för försäkringen har inte höjts sedan 2002 och vi har haft samtidigt haft en ganska god löneutveckling. Därför kan bara 1,3 procent av de heltidsarbetande räkna med 80 procent av sin tidigare lön i ersättning (i händelse av arbetslöshet). Sammantaget handlar det om att man (regeringen) har stoppat inflödet till försäkringen (av arbetslösa) samtidigt som ersättningen för de allra flesta är väldigt låg.

Riv taket

LO:s förslag och krav innebär att man i princip river upp flera av högerregeringens försämringar. Dessutom måste taket höjas i tre steg vilket i första hand ger minst 70 procent av de arbetslösa en ersättning på 80 procent. I dag räknas 80 procent på en lön av 18.700 kronor vilket LO vill höja till 34.000 kronor.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.