måndag 19 maj 2014

Honduras allt mer likt Colombia


http://3.bp.blogspot.com/-rkZge9_33os/U3OjLywYnvI/AAAAAAAACc4/1ph2kxW8k4s/s1600/pm.jpg
Det av colombianska militärer bildade militärkommandot genomförde i praktiken, på order av ordföranden för kongressen, en militärkupp inne i Honduras´ parlament.

Selektiva mord på den politiska oppositionen, massakrer och tusentals honduraner som tvingats i en inre exil står på dagordningen i det centralamerikanska landet.

Den 13 maj attackerades brutalt parlamentsgruppen för partiet Libre, Frihet och Pånyttfödelse.  Partiet växte fram som en politisk gren ur den mäktiga Motståndsfronten, La Resistencia, som bildades som ett svar på militärkuppen den 28 juni 2009.
Libre fick i valet i november 2013 36 av de 128 platserna. I protest mot att partiets ledamöter oftast vägras ordet i kongressen samt att partiet förvägras plats i den Nationella Valtribunalen, totalt kontrollerad av den sittande makten, genomförde Libres parlamentsledamöter en fredlig protest i landets kongress och bjöd in medierna till en presskonferens. Trots att Libre fick en miljon röster och officiellt är röstmässigt det näst största partiet, förvägras partiet plats i Valtribunalen. Däremot får kristdemokraterna en plats i Valtribunalen. Partiet har en enda ledamot i kongressen som fick pinsamma 25.000 röster i valet.
Svaret på Libres protest blev att regeringen kallade in ett militärt kommando bildat och tränat av den colombianska arméns specialstyrkor avsett för gerillabekämpning. Flera kvinnliga ledamöter, som Audelia Rodriguez och Claudia Garmendia, hamnade på sjukhus medan landets förre president, den 2009 störtade Manuel Zelaya, tog emot en tårgasgranat rakt i ansiktet som dränktes i blod.
Utanför kongressen samlades som svar hundratals anhängare till Libre som protesterade mot angreppen mot sin parlamentsgrupp men som också utsattes för brutaliteterna. Tegucigalpas centrum förvandlades till ett veritabelt slagfält.
– Den sociala politiska kampen kommer att intensifieras. Men vi vet att regimens enda svar är repression, varför solidariteten från den internationella opinionen är oerhört viktig, säger till Flamman Rafael Alegria, parlamentsledamot för Libre som utsattes för batongslag och peppargas inne i kongressen.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.