söndag 11 maj 2014

Inrikes vecka 20Många LO-medlemmar struntar i EU-valet

Nio av tio LO-medlemmar känner till att det hålls ett val till Europa parlamentet i år, men många bryr sig inte om det. Det visar en undersökning som LO låtit företaget Novus genomföra, skriver Arbetet. 2 393 LO-medlemmar fick förra veckan svara på frågor om EU-valet i en webbenkät. Hälften av dem angav att de troligen kommer att rösta i valet.
– Det handlar om arbetsrätten, att vi ska ha rätt att kräva svenska kollektivavtal för alla som jobbar här, och arbetsmiljön. Det finns förslag på att undanta 99 procent av alla svenska företag från arbetsmiljölagstiftningen och det måste vi motverka, säger Tobias Baudin, LO:s vice ordförande som också är valansvarig inom LO. Han och hela LO-ledningen ska resa land och rike runt för att förmå de anställda att delta i valet den 25 maj.

Lönsamt med frisk personal

Det är välkänt att det är dyrt att ha sjukskriven personal, skriver Vision, facktidningen för kommunal- och landstingstjänstemän. Men nu visar nya beräkningar att det också är mycket kostsamt med anställda som mår dåligt på grund av till exempel stress.
De anställdas ohälsa i kommuner och landsting kostar 50 miljarder kronor om året, enligt beräkningar från företaget Proaktive Health Partner som tidningen Dagens Samhälle tagit del av. Merparten av den kostnaden, 43 miljarder, är kopplad till nedsatt arbetsförmåga och produktivitet på grund av stress, sömnstörningar, rökning och dålig kondition.
Stressen är, enligt Proaktive Health Partner, boven i dramat, eftersom den som är stressad sällan orkar prioritera sin egen hälsa och till exempel se till att träna. Men det finns hopp, små förändringar gällande sömn, kost, motion och rökning kan ge stora vinster både för individen som för arbetsgivarens ekonomi.

Förhandlingarna fortsätter på Veolia

Förhandlingarna mellan facken och Veolia på Öresundstågen har fortsatt denna vecka. I slutet av förra veckan träffades parterna utan att komma överens. Bakgrunden till förhandlingarna är att Veolia i början av mars månad varslade 250 personer om uppsägning och samtidigt erbjöd delar av personalen återanställning på deltid.
– Vi vill ha garantier om anställningsförhållandena, det har vi inte fått ännu, säger Rolf Sjöstrand, ombudsman på Seko. Vi vill ha en lösning som fungerar för hela anbudsperioden och det ska vara en lösning som gör att personalen känner sig värdesatt och behövd, säger Jens Kvist Christensen, klubbordförande på Seko vid Veolia Öresundståg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.