fredag 23 maj 2014

Kassörska klämdes fast i kassaapparat. Inrikesnyheter vecka 22.Vården lockar fler sökande

Både sjuksköterskeprogrammet och biomedicinska analytikerprogrammet har fler sökande jämfört med förra året, skriver Vårdfokus i sitt senaste nummer. Sökande till universitet och högskolor har ökat inför höstterminen 2014. Allra störst är ökningen till läkar- och arbetsterapeutprogrammen. Men fler vill också bli sjuksköterskor och biomedicinska analytiker. Däremot vill färre bli barnmorskor.
– Det här är siffror över alla sökanden oavsett behörighet därför måste man vara lite försiktig i tolkningen. Men tendensen är ett ökat söktryck, säger Staffan Nilsson, utredare vid Universitetskanslersämbetet.

Skyddsombud stoppar jobb

– Det är fara för liv, lem och hälsa och stoppen läggs för att ingen ska skada sig, säger Arne Petersson, regionalt skyddsombud i Fastighets region Väst till Fastighetsfolket, fastighetsanställdas förbundstidning.
Petersson la tre skyddsombudsstopp på två gator i Huskvarna. Där arbetar två Fastighetsmedlemmar för entreprenören FF Fastighetsservice AB. Motivet till stoppen är trasig asbestisolering, farliga trappor och risk för ras från innertak. Tre stora arbetsmiljörisker har hittats vid arbetsplatsbesök där fastighetsskötare från FF Fastighetsservice AB arbetar i Huskvarna. Nu stoppas arbetet tills riskerna åtgärdats.

Kassörska klämdes fast i kassaapparat

Ännu ett fall för Arbetsmiljöverket uppstod den 21 maj. Då klämdes en Ica-anställd fast i kassaapparaten i 20 minuter. Händelsen ska utredas av Arbetsmiljöverket. De handelsanställdas facktidning Handelsnytt berättar att kassalådan i det slutna kontantsystemet inte hissades ner som vanligt när en 24-årig anställd på Ica Supermarket i Sandviken skulle öppna sin kassa. Till slut fick hon igång den elektriska hissanordningen, men den stannade inte när hon släppte strömbrytaren. Följden blev att ena handens fingrar klämdes fast.
Någon försökte bända loss handen, men det gick inte. Arbetskamraterna larmade ambulans och räddningstjänst som anlände efter cirka 20 minuter som med hjälp av en kofot lyckades få loss handen. På Gävle lasarett undersöktes butiksbiträdet och hela armen är svullen, men inga ben är brutna, säger Ica-handlaren Fredrik Hedberg. Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket som ska utreda saken. Enhetschef Christina Jonsson säger att verket inte känner till några liknande olyckor sedan tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.