söndag 1 juni 2014

Fackliga notiser vecka 23



Lönehöjningar inom Hotell och restuarang

Det nya avtalet mellan HRF och motparten Visita ger heltidsanställda en lönehöjning med 560 kronor (3:24 i timmen) på arbetsplatser där pott inte förhandlas. Det gäller både för vuxna och anställda på ungdomslön. På arbetsplatser med pottförhandlingar är alla garanterade 224 kronor (1:29 i timmen). De andra 60 procenten av höjningen, 336 kronor eller 1:94 per arbetad timme, ska fördelas lokalt efter förhandlingar, så kallad pott.
Det skriver Hotellrevyn på sin webbplats. Nästa gång lönerna höjs är den 1 juni 2015. Då är lönehöjningen 533 kronor och fördelningen 40 procent generell, 60 procent möjlig pott.

Avtalsläget för poliserna

Ulf Perbeck heter ordföranden för den lönenämnd som nu ska försöka få Rikspolisstyrelsen och Polisförbundet att nå en överenskommelse om polisernas löner, uppger Polistidningen, förbundstidning för polisernas fackförbund. Perbeck har ett förflutet som förhandlingschef inom Stockholms läns landsting och på Landstingsförbundet. Om inte parterna enas kommer lönenämnden att fördela 2,0 procent som individuella löneökningar ger från den 1 oktober 2013.

Ingen ny sänkning av arbetsgivaravgift för unga

Med en rösts övervikt stoppade de rödgröna och SD i riksdagen definitivt regeringens förslag att ytterligare sänka arbetsgivaravgifterna för unga under 23 och ta bort rabatten för dem över 25 år, skriver TT.
– Sverige behöver inte mer av detsamma efter åtta år av misslyckad borgerlig politik. Det biter inte, vi måste pröva något annat, sade Tomas Eneroth (S), vice ordförande i utskottet.
– Huvudlöst och oförståeligt, sade socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M) i debatten inför riksdagens votering där oppositionen vann med 154 röster mot 153.
Den ”ungdomsrabatt” som finns sedan cirka sex år tillbaka innebär att arbetsgivarna bara betalar halv arbetsgivaravgift, också benämnt sociala avgifter, för unga anställda till och med det år de fyller 26. Systemet beräknas minska statens intäkter från avgifterna med 14 miljarder om året men utvärderingar har pekat på att miljarderna ger förhållandevis få jobb i utdelning.

Danielssons kryss räckte inte till EU-parlamentet

Kryssen räckte inte till för att ta Johan Danielsson, LO:s EU-expert, till Europaparlamentet, konstaterar Arbetet. De senaste fyra månaderna har Danielsson, med stöd av facken i 6F samt Elektrikerförbundet, drivit en personvalskampanj för att bli en av Sveriges 20 EU-parlamentariker.
– Det är trist. Jag hade hoppats att det skulle gå vägen, säger Johan Danielsson som stod på tionde plats på Socialdemokraternas valsedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.