söndag 1 juni 2014

Första kvinnan någonsin i Elektrikernas ledningElin Gustafsson Fagerlind är den unga elektrikern som gör historia. Hon är den första kvinnan någonsin som tagit plats i förbundsstyrelsen för anrika Svenska Elektrikerförbundet som bildades samma år som Flamman, 1906.
Den 25-åriga kvinnliga elektrikern är aktiv i El-ettan. Under året har Arbetet upprättat en lista över 100 fackliga kvinnor på väg uppåt och framåt. Elin var nummer åtta på den listan. Men det är ingen ordinarie plats eller ens första suppleant som Elin intog på Elektrikernas förbundsmöte utan posten som andre suppleant i förbundsstyrelsen.
– Det är jättespännande. Även om jag inte kommer att gå så mycket på möten i början som andre suppleant får jag alla handlingar och hänger med, säger hon till Arbetet i en kommentar till valet.

En procent kvinnor

Bara en procent av Elektrikernas medlemmar är kvinnor, ungefär 270 stycken. Att få in fler kvinnor i yrket är en av de frågor Elin vill jobba med.
– Många kvinnor tänker på elektriker som ett mansyrke, att det är tungt. Men det finns hjälpmedel. Och det är väldigt mycket bättre betalt än många typiska kvinnoyrken, säger hon och berättar att hon själv bestämde sig för att bli ”lysmask” när hon gick i 7:an.
När hon inte är ute och informerar i någon av de 30 stockholmsskolorna som har El-programmet på schemat, arbetar hon som installationselektriker vid nybyggen av lägenheter. På hennes arbetsplats har hon tre kvinnliga arbetskamrater.
Hon ser också skolinformationen som en grundläggande uppgift för att få in tjejerna i branschen. Elektrikerförbundets möte fattade därför beslutet att utse en centralt ansvarig för ungdomsfrågor. Han eller hon ska stötta arbetet ute i förbundets olika avdelningar.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.