lördag 28 juni 2014

Inrikesnyheter vecka 28: Las alltmer tandlöst



Las alltmer tandlöst

Arbetsgivarna får allt oftare rätt i Arbetsdomstolen i tvister om neddragningar, skriver Arbetet. I bara en fjärdedel av målen förlorar arbetsgivarna och den anställde anses ha tillräckliga kvalifikationer för att behålla jobbet.
– Arbetsgivarna målar upp en bild av att det är svårt för företagen att behålla personal med rätt kompetens. Det är en missvisande mytbildning. Las har blivit allt mer tandlös. Anställningsskyddet är inte alls så starkt som många tror, säger Daniel Falk, förbundsjurist hos Sveriges Ingenjörer till Arbetet. Han har undersökt Arbetsdomstolens mål som handlar om anställdas rätt att behålla jobbet vid neddragningar under de senaste 20 åren.
– Lagen om anställningsskydd är en social skyddslag och den innebär en inskränkning i arbetsgivarnas rätt att fritt bestämma och hindrar godtycke. Med sin propaganda vill arbetsgivarna få bort inskränkningarna.

Mäns livslängd en klassfråga

På tio år fram till 2010 ökade medellivslängden med drygt två år till 79,5 år för män och med ett och ett halvt år till 83,5 år för kvinnor, uppger Arbetet. Men livslängden är också en klassfråga. Högutbildade lever längre än lågutbildade. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). En logisk förklaring är att högutbildade tjänar mer och har bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö. En annan är att lågutbildade röker mer och dricker mer alkohol, åtminstone enligt finsk forskning.
Men det finns också stora skillnader mellan olika delar av Sverige. Hallänningar lever längst, västernorrlänningar kortast. Det gäller både män och kvinnor som har fyllt 65 år. Skillnaderna är störst mellan olika kommuner. I Stockholms län syns det tydligt att livslängden är en klassfråga. Folk i rika förortskommuner blir äldst. Folk i fattiga förortskommuner lever inte alls lika länge. Skillnaderna är stora; 5,6 år för männen och 3,9 år för kvinnorna.

Häktet stoppade besök från facket

Roger Nilsson, regional samordnare för Seko inom kriminalvården i region syd fick vända i dörren när han skulle besöka häktet i Malmö tillsammans med den regionala arbetsmiljösamordnaren Lennart Fransson.  De fick inte komma in.
– Vi blev stoppade i receptionen. Så får det bara inte gå till, säger Nilsson till Sekotidningen!
Seko har nu bestämt sig för att driva ärendet som en tvist mot arbetsgivaren för brott mot lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplats.

Tipstelefon mot korrumperade

Järfälla kommun inför en tipstelefon som anställda kan ringa anonymt för att påtala korruption eller oegentligheter bland cheferna. För att garantera anonymitet läggs tjänsten externt, uppger SVT:s ABC. Tanken med ”Tipstelefonen” utanför kommunen är att tipsaren ska garanteras anonymitet, samtidigt som det externa ombudet fungerar som kommunikationskanal mellan kommunen och tipsaren. Även Göteborgs stad har sedan tidigare inrättat ett externt ombud för mottagandet av informationen. Vad facket inte har diskuterat är om de anonyma tipsen också kan vändas mot just facket och deras förtroendevalda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.