fredag 13 juni 2014

”Sekos konflikt är vår konflikt”Flera fackförbund varslade i förra veckan om sympatistrejker med fackförbundet Seko. Förbundet har tvingats ut i en strejk till försvar för hundratals medlemmar och anställda på Öresundståg. Veolia vann upphandlingen, avskedade de anställda för att därefter återanställa en stor del av dem som deltidsanställda.
METALL varslar om total strejk den 26 juni på Strömma kanals reparationsvarv i Stockholm. Ett varsel som innebär att sex IF Metallare tas ut i strejk. Det låter som en begränsad åtgärd, konstaterar den egna medlemstidningen.
– Det här var det närmaste vi kunde komma. Konflikten gäller en principfråga, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe till Dagens Arbete.
ELEKTRIKERNA lägger samtidigt ett sympativarsel om strejk från den 23 juni. Stridsåtgärden omfattar total nedläggelse av arbete som utförs av anställda inom Installationsavtalets tillämpningsområde på Tanum Shoppingcenter, Tanumshede.
– Nu får personal och resenärer betala i form av sämre villkor och service. Det är orimligt att företag först dumpar sig in på en marknad och sedan gör löntagare arbetslösa eller tvingar dem att sitta på pass vid telefon för att eventuellt få en otrygg timanställning. Det kan Svenska Elektrikerförbundet aldrig tolerera, säger förhandlingschefen Ronny Wenngren i varslet, till sin förbundstidning.

Hotell- och restaurang

Den 25 juni sätts all tågcatering från LSG Skychefs i blockad om parterna inte enats innan dess. Det skriver Hotell- och restaurangfackets tidning.
– Sekos konflikt är vår konflikt. De frågor som Seko kämpar för är samma frågor som är viktiga för våra medlemmar. Personal som sägs upp och återanställs till lägre sysselsättningsgrad och överutnyttjande av timanställda, säger Malin Ackholt, HRF:s avtalssekreterare.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.