tisdag 22 juli 2014

De mest stressade inom EU är svenskarnaSemestern är till för att återhämta sig från den dagliga stressen. Men många upplever att även kraven på semestern är höga och risken finns att det inte blir någon återhämtningsperiod, skriver Fastighetsfolket.
Facktidningen skriver för de arbetare, kvinnor som män som inom hotellsektorn har ett arbetsschema som betyder att de ska städa mellan 24-40 rum per dag. Tio av tjugofyra städerskor tar värktabletter. I en nyligen presenterad rapport om bussförarnas utsatthet visar det sig att de upplever att de vid minst två tillfällen i månaden har svårt att hålla sig vakna på jobbet. Flamman har skrivit om bägge yrkesgruppernas situation.

Arbetsmiljörisk

EU-kommissionens senaste Eurobarometer bekräftar bilden, nämligen att svenskar känner sig mest stressade på jobbet av alla i EU. Sammanlagt 26 000 personer i de 28 medlemsländerna har fått svara på frågor om hur de upplever sin arbetsmiljö och stressnivå på jobbet. I Sverige upplever två tredjedelar att stress är en stor arbetsmiljörisk och nästan hälften säger dessutom att stressen blivit värre under det senaste året, vilket också är en högre siffra än i andra länder.
Vad kan då sommaren och semesterperioden innebära, vi befinner ju oss mitt i den?
– Semestern är viktig för att återhämta sig från det slitage och de påfrestningar man har i vardagen, säger Dan Hasson på Stockholms universitets Stressforskningsinstitut och menar att det viktigaste är att planera, även den tid man vill ha oplanerad.
– Men semestern är ju inte alltid vilsam för alla. Du kanske har resor inbokade och aktiviteter med barnen, och då är det inte säkert att semestern blir en återhämtningsperiod. Då kanske det blir lugnt när man kommer tillbaka till jobbet.
Säger Dan Hasson som bland annat skrivit boken Stressa rätt: Öka din energi, hälsa och effektivitet.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.