söndag 31 augusti 2014

Inrikes Veck 36Kommunal valmobiliserar

Kommunal ger sig in i valrörelsen och säger sig vilja mobilisera en miljon väljare för ett regeringsbyte i valet den 14 september. Nu startar man en ny webbsida, www.valjvalfarden.se, lanserar en reklamfilm och satsar på sociala medier, uppger Kommunalarbetaren.
– Vi vill få svenska folket att välja välfärden. Då måste vi byta regering och det tänker vi tala om för minst en miljon väljare, säger Cecilia Eklund, tillförordnad kommunikationschef på Kommunal, i ett uttalande. Vem eller vilket parti Kommunals medlemmar ska välja förtäljer inte KA.

Rederiet Strömma pressar anställda i valet

Medan facken uppmanar sina medlemmar att med röstsedeln störta den borgerliga högeralliansen, uppmanar också arbetsgivarsidan till det motsatta via indirekta hot om att annars förlora arbetet. Rederiet Strömma uppmanar sina anställda att inte rösta på något parti som vill höja restaurangmomsen och ta bort den lägre arbetsgivaravgiften för unga, skriver Arbetet. Och om de förändringarna sker kommer Strömma att bli tvunget att säga upp folk.
– Det är konstigt att läsa om en arbetsgivare som pekar med hela handen. Det ser ut som ett desperat försök att vända opinionen inför valet, säger Jonas Forslind, ombudsman hos Seko Sjöfolk.
Det gäller ett internt nyhetsbrev till de anställda på Strömma. Det är skrivet på engelska (Sic!) och tackar för bra arbete under sommaren. Brevet är undertecknat av vd Jan Larsén, som beskriver de två skatteförslagen som orosmoln efter en bra sommar. Metoden påminner om hur företag i tredje världen hotar sina anställda för att en regering som stöder arbetsgivarsidan sitter kvar.

Sekomedlemmar vill ha höjd skatt och mer välfärd

Och i dessa valtider genomförs alla slags opinionsunderökningar. I en, som LO låtit göra, framgår att nio av tio medlemmar i Seko vill att mer resurser ska satsas på vård, skola och omsorg även om det innebär skattehöjningar, skriver Sekotidningen.
När LO:s medlemmar får ranka vilka frågor som är viktigast i valet kommer jobben på första plats. Den näst viktigaste frågan är socialförsäkringarna, som a-kassan och sjukförsäkringen. På delad tredje plats rankas frågan om sjukvård och om invandring och integration.  Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av LO.
I undersökningen finns också ett antal frågor redovisade på förbundsnivå och där utmärker sig Sekos medlemmar på ett par punkter. Bland annat är det fler som säger att de kommer rösta i valet än snittet. 94 procent av Sekos medlemmar säger att de absolut kommer rösta, mot 84 procent för alla förbund.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.