lördag 2 augusti 2014

Inrikesnyheter vecka 32Skatteverket: polska chaufförer är anställda

Transportarbetaren konstaterar i senaste numret att de 190 polska chaufförerna på Andreassons åkeri i Veddige i Varbergs kommun ska betraktas som anställda, inte egenföretagare. Det slog Förvaltningsrätten i Göteborg fast i en dom förra veckan och går därmed på Skatteverkets linje. Åkeriet krävs nu på cirka nio miljoner kronor i arbetsgivaravgifter. Andreassons har överklagat domen.
Andreassons åkeri i Veddige har satt i system att bemanna sina dragbilar med lågbetalda chaufförer från Polen. De 190 chaufförerna har inte varit formellt anställda, utan uppmanats att starta egen firma i hemlandet, trots att inte en enda av polackerna har ett eget fordon och än mindre kör i Polen. Åkeriets ”polska konstruktion” har gjort att svenska staten gått miste om miljontals kronor i skatt och avgifter. Men det har också inneburit att Andreassons åkeri också lagt skamligt låga anbud som därmed förvridit den fria marknadens så kallade konkurrenskraft.

17 000 färre arbetslösa än i fjol

I slutet av förra veckan var 202 683 personer inskrivna som öppet arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, uppger TT. Det är 448 fler än veckan före men 17 584 färre än samma vecka i fjol. Samtidigt deltog 161 108 personer i program med aktivitetsstöd, 145 färre än veckan före och 12 569 färre än i fjol. Under veckan anmäldes 7 349 nya platser till landets arbetsförmedlingar. Det är 1 028 färre jämfört med veckan före men 1 151 fler än i fjol.

Diakoner: Socialtjänsten sviker de utsatta

Socialbidraget räcker inte och socialsekreterarna har för tung arbetsbörda för att klara sitt uppdrag. Det skriver ett fyrtiotal diakoner i en debattartikel i Göteborgsposten. De upplever att allt fler utsatta tvingas vända sig till kyrkan för hjälp, enligt facktidningen Vision som citerat diakonerna.
De möter dagligen hemlösa, arbetslösa, psykiskt sjuka och andra som av olika anledningar behöver hjälp av samhället. När de inte får den hjälp de enligt diakonerna har laglig rätt till av  socialtjänsten tvingas de istället vända sig till kyrkan eller andra hjälporganisationer för saker som mat, kläder, tandvård, glasögon och annat.

Konkurrens på olika villkor

Städföretag som konkurrerar med lägre lönekostnader med hjälp av anställningsstöd från Arbetsförmedlingen har i en anbudsprocess nyligen fått klartecken av beställaren, en förvaltning i Stockholms stad. Upprörande, anser Gesa Markusson, Fastighets ombudsman i region Ost, till sin facktidning Fastighetsfolket.
– Jag reagerar starkt emot att städföretag kan få konkurrera med hjälp av statliga bidrag. Lönekostnaderna blir på det sättet lägre än för de företag som inte kan erbjuda arbetslösa jobb och därmed inte kan få statligt stöd. Att Stockholms stad accepterar det kan jag inte förstå, säger en indignerad Gesa Markusson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.