lördag 30 augusti 2014

Ny frist för Nevs´ 500 anställdaUnderlaget som var helt ”odokumenterat i torsdags förra veckan blev dagen efter acceptabelt för Trollhättans tingsrätt. Den gav det svensk-kinesiska bilföretaget Nevs en ny frist till den 8 oktober.
– Planen igår som fick avslag kompletterades och den godkändes av tingsrätten i dag. Våra löner från augusti kommer kring den 8 september säger Stefan Larsson, ordförande i verkstadsklubben till Flamman.
Han har arbetat på Saab sedan 1987 och har under åren sett hur företaget har åkt en ekonomisk berg-och-dalbana med olika ägare och spekulanter från olika delar av världen.

Produktionsstopp

Men det var först innan semestern som han blev fackligt aktiv när arbetarna på Nevs` (National Electric Vehicle Sweden AB) bildade en lokal fackklubb och utsåg Larsson till ordförande. Först då, efter att produktionen avstannat i maj månad, insåg majoriteten att de behövde en försvarsorganisation. Löner och andra villkor hade fram till den månaden styrts helt individuellt mellan parterna, en drömsits för arbetsköparsidan.
När lönerna inte kom den 25 augusti togs kontakter med Metalls avdelning 29 i Trollhättan som kontaktade förbundets jurist, uppger Larsson.
– Vad rör förhandlingarna och vilka intressenter som är indragna i en rekonstruktion så har jag inga svar på det.
Fanns namnuppgifterna med i företagets handlingar till tingsrätten?
– Nej, de fanns inte med.
I medierna spekuleras att en kinesisk och en indisk företagsgrupp ska pumpa in cirka två miljarder kronor för att Nevs på allvar ska kunna inleda produktionen av sin elbil. Under tiden väntar de 500 anställda på sina löner.
– Informationen vi har fått från företaget i dag säger att den statliga lönegarantin ska gå in och betala lönerna. Garantin gäller i tre månader.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.