lördag 16 augusti 2014

Privata Care Together begärs i konkurs


VD:n och ägaren Berit Sjöberg SVT
VD:n och ägaren Berit Sjöberg Foto: SVT

Etthundrafemtio anställda på hemtjänstföretaget Care Together befinner sig i ett ingenmansland efter att deras fackförbund Kommunal har begärt företaget i konkurs.
– Vi har under en längre tid uppmärksammat en rad problem som våra medlemmar har påtalat. Medlemmar har inte fått ut lön i juni och ännu fler i juli. Då såg vi ingen annan utväg än att begära företaget i konkurs.
Det säger Johan Ingelstam, enhetschef för arbetsrätt och kollektivavtal på Kommunal, till Flamman. Han lämnade personligen in den formella begäran om att försätta hemtjänstföretaget Care Together i konkurs. Målet är att inga av de 150 medlemmarna som är anställda på Care Together ska stå utan löner, antingen via konkursboet eller den statliga lönegarantin.
Flamman ringer upp Care Togethers verksamhetschef Andreas Birgersson som berättar att han anställdes i februari med uppgiften att räta upp företagets ekonomi och verksamhet. Men även han är luttrad och nästan resignerad.
– Inte heller jag har fått någon lön.
Flamman pratar med informationschefen på ökommunen Tjörn, som var den sista av fem kommuner som sade upp sitt kontrakt med Care Together. Nu går verksamheten tillbaka till kommunens egen hemtjänst.

Nyliberalt politiskt nederlag

Lagen om Valfrihetssystem, LOV, är direkt förödande för kommunerna, menar Ingelstam. Antalet oseriösa företag och direkta kriminella element hos dessa ökar starkt.
– Våra medlemmar får betala priset av att politikerna inte vill ta ansvaret för sitt arbete.
Och vi frågar Johan Ingelstam om inte fallet Care Together är ett politiskt nederlag för den nyliberala modellen där målet är att privatisera den gemensamma sektorn?
– Ja, framför allt när man inför ”Loven”, och särskilt i verksamheter som hemtjänst där det finns kriminella element som med en väldigt låg kapitalinsats drar igång företag.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.