lördag 2 augusti 2014

Värmeböljan blottar klassamhälletVärmebölja
Mardrömmen för en svensk industriarbetare är att det regnar de fem veckorna på semestern. Men i år har det snarare varit tvärtom. Och värmeböljan har fortsatt in i augusti. Men då är det många som tycks ha fått för mycket av det goda:
“Året är 2014, Sverige. Klasskillnaderna är enorma och väldigt påtagliga. Man har gjort det yttersta de senaste åren för att trycka ner den anställde i skorna. Man har skurit ner på våra raster, förlängt våra arbetstider och tagit bort all yttre stimuli i form av foton, bilder, tavlor och radioapparater. Allt för att skapa den zombieliknande arbetaren. Det är 35 grader inne i fabriken. Luften står helt still och det är fuktigt så att man nästan drunknar. I detta tvingas vi bära långbyxor och tröja varma nog för eskimåer”.
Så uttryckte sig en anställd på Stora Ensos fabrik i Jönköping med anledning av den senaste tidens värmebölja, en kommentar som publicerades på Dagens Arbetes nätedition:
Flamman ringde upp företagets produktionschef och den facklige representanten för en kommentar till de anmärkningsvärda uppgifterna, men utan framgång. Fackklubbens ordförande  Mikael Norén säger dock till Dagens Arbete att han själv är en av många som plågas av värmen på jobbet. 
– Det är olidligt. Mellan 30 och 40 grader varje dag.

Året runt

Enligt Arbetsmiljöverket finns det heller inga direkta temperaturer när skyddsombudet kan säga ”stopp och belägg”. För det finns ingen övre gräns för hur varmt det får vara på en arbetsplats, även om det i föreskrifterna från verket talas om ett lämpligt klimat för de arbetsuppgifter som ska utföras där en temperatur som varaktigt avviker från 20-26 grader måste undersökas närmare.
Jag kan bara trösta de som lider med att jag sitter i en temperatur som pendlar mellan 25-35 grader. Året runt.
Dick Emanuelsson, Tegucigalpa
Källa Dagens Arbete

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.