söndag 7 september 2014

Inrikes Vecka 37Här finns det HRF:are att rösta in

Hotellrevyn, som är facktidning för Hotell- och restauranganställda, slår i sitt senaste nummer ett slag för fyra medlemmar som står på sossarnas och vänsterpartiets riksdagslistor inför valet på söndag. Av sossarna i HRF sitter sedan tidigare ombudsmannen Börje Vestlund och Helén Pettersson i riksdagen. Ordföranden för HRF:s avdelning Stockholm-Gotland, Jenny Bengtsson, välbekant krönikör för Flammans läsare, kandiderar som riksdagskandidat för första gången. Hon återfinns på sjunde plats på riksdagslistan för Vänsterpartiet i Stockholm.

Nytt “Wikipedia” om arbetsmiljö

Europeiska arbetsmiljöbyrån lanserar ett uppslagsverk på nätet för att underlätta kunskapsutbytet på arbetsmiljöområdet, skriver Ingenjören. Uppslagsverket OSHwiki bygger på samma koncept som Wikipedia, det webbaserade uppslagsverk på nätet som utvecklas av användarna. En viktig skillnad är dock att Europeiska arbetsmiljöbyråns “wiki” uppdateras på förhand av ackrediterade redaktörer från olika arbetsmiljöorganisationer och forskningsinstitut, berättar tidningen Arbetsliv.
Det webbaserade uppslagsverket syftar till att stötta både arbetsgivare, fackförbund och myndigheter som sysslar med arbetsmiljöfrågor. Arbetsmiljöexperter ska kunna dela med sig av sin kunskap och få återkoppling på sin forskning. Hittills finns ungefär 300 artiklar att läsa på OSHwiki, som beta-lanserades i maj i år.

Bekämpa övertiden och vi får 150 000 nya jobb

Var femte anställd jobbar i snitt en extra arbetsdag i veckan. De sammanlagda övertidstimmarna har ökat de senaste tio åren och motsvarar i dag 150 000 heltidstjänster, skriver tidningen Du & Jobbet, som citeras av facktidningen Kollega.
Övertidsmängden ökade med 7,5 procent mellan 2005 och 2013. I dag arbetar 750 000 personer sammanlagt drygt 4,7 miljoner timmar övertid under en vanlig arbetsvecka. Det motsvarar i snitt 6,3 timmar i veckan per person, eller 150 000 heltidsjobb. Samtidigt är 380 000 personer arbetslösa.

SJ testar lägre bemanning

SJ testar just nu lägre bemanning och nya arbetssätt på utvalda snabbtåg och regionaltåg. Snabbtågen går ner från tre till två tågvärdar och regionaltåg körs med en tågvärd, uppger Sekotidningen på webben. Förutom lägre bemanning provas ny teknik för visering och en modell där tågvärdarna utför plockstädning. Som vanligt är syftet är att spara pengar.
– Vi provar en mängd olika idéer som ska utvärderas innan vi fattar beslut. Vi ser över hela vår produkt för att bli konkurrenskraftiga, säger Madeleine Raukas, chef för Trafik och Service på SJ.
Om regionaltågen bara har en tågvärd och denne uteblir, kommer lokföraren då att få köra ensam?
– Det är en del av testet att se hur vi ska lösa den situationen, säger Madeleine Raukas.
Det är uppenbart att SJ inte har lärt sig av Veolias läxa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.