söndag 14 september 2014

Som om Stockholm skulle ha förlorat 57 000 jobbI torsdags förra veckan gick anställda och invånare i västerbottniska Robertfors ut och demonstrerade mot beslutet att lägga ned diamantfabriken Element Six. Den ställer 200 arbetare och familjer på gatan.
– Det här är en form av bruksdöd som slår till i Robertsfors, säger Olof Karlsson, ordförande i Unionenklubben på Element Six.
Beslutet är ett dråpslag som berör tio procent av alla invånare i kommunen som har 2000 invånare. Skulle samma proportioner ha gällt Stockholmregionen hade 57.000 anställda blivit utan jobb. I Robertfors organiserades manifestationen av Unionen och IF Metall.

Till Sydafrika och Irland

Företaget har opererat i kommunen sedan början av 1960-talet och har tillverkat så kallade superhårda material, bland annat syntetiska diamanter. Nu flyttas produktionen till Sydafrika och Irland, skriver Kollega, organ för Unionen.
Element Six grundades 1946 och etablerades i Sydafrika av Sir Ernest Oppenheimer. Det var det första företaget i världen som fokuserade på en industriell användning av naturlig diamant. I Robertfors har man under nästan ett halvt sekel tillverkat element som är unika för Element Six-koncernen. Ändå flyttar koncernledningen nu tillverkningen till koncernens fabriker i Sydafrika och Irland. Unionen och IF Metall har i olika rapporter försökt visa de negativa konsekvenserna av en flytt.
– Sydafrika har kapaciteten, men tillverkar helt andra typer av diamantprodukter. Irland ägnar sig åt efterarbete och försäljning och monterade ner sina pressar för tolv år sedan, så vi anser att kompetensen där är ytterst bristfällig, säger Olof Karlsson.
Beslutet är fattat men mbl-förhandlingarna om själva nedläggningen fortsätter. Än är inte hoppet om att få behålla fabriken helt dött.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.