fredag 19 september 2014

Ström av varsel i Sverige



Varsel 1. Euromaint varslar 30 i Luleå

Trettio tjänster ska bort på Euromaints verkstad i Luleå. Förhandlingarna med facket inleds inom kort, skriver Sekotidningen. Euromaint, som utför underhåll och ombyggnation av tåg, håller på att avsluta ett ombyggnadsprojekt för SJ:s räkning. Därför varslar man nu om uppsägning av 30 personer.
– Det är naturligtvis tråkigt att det blir så här. Det är ju mest gamla gubbar som jag på golvet, snittåldern ligger väl runt 55 år. Men SJ ska ju uppgradera sina X-tvåor som kom i slutet av 80-talet. Vi vill ju så klart att vi ska få det kontraktet men det finns många konkurrenter så det är omöjligt att sia om, säger klubbordförande Tord Söderstrand.

Varsel 2. Hundra varslas på Väderstad

Hundra anställda varslas på Väderstadverken i Mjölby kommun, uppger Dagens Arbete. Varslet berör både tjänstemän och kollektivanställda. Anledningen är kraftigt minskad försäljning i Ryssland och Ukraina. Väderstad är ett familjeägt företag som förser jordbruket med maskiner och metoder. Företaget har 800 anställda i Väderstad och 200 utomlands.
– Vi är givetvis mycket ledsna över att behöva vidta denna åtgärd och vi har väntat in i det längsta, säger vd Christina Stark till corren.se.

Varsel 3. Jeld-Wen varslar 186 anställda

Dörrtillverkaren Jeld-Wen varslar 186 anställda i Åstorp i Skåne, skriver Dagens Arbete. Företaget bygger en ny fabrik i Lettland, och i framtiden ska ytterdörrar tillverkas där. I Åstorp blir bara innerdörrsproduktionen kvar.
– För mig finns det en viss logik i företagets beslut, säger Hans Emanuelsson, klubbordförande för GS, till tidningen. Dels är arbetskraften billigare i Baltikum. Dels är vår produktionslinje för ytterdörrar så gammal. Den är inte byggd för de små serier som tillverkas i dag.

Thailändskt bärbolag slipper svensk rättsprocess

Kommunal drar tillbaka stämningsansökan mot det thailändska företag som vägrade betala ut löner förra hösten till omkring 150 bärplockare. Efter att företaget och bärplockarna förlikats i Thailand har Kommunal inget val, konstaterar Kommunalarbetaren.
– Veckan innan ärendet skulle upp i Umeå tingsrätt fick vi veta att de hade satts i skuld och att våra medlemmar tvingats skriva på papper där de förbinder sig att inte driva process i annat land, mot att skulderna regleras, säger Johan Ingelskog, chef vid Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.

Skyddsombud stoppades av Strömma

Ett regionalt skyddsombud från Seko hindrades att komma ombord på Strömmas fartyg, rasar Sekotidningen. Arbetsgivaren bryter mot lagen enligt Seko och Transportstyrelsen.
Det var när Sekos regionala skyddsombud (RSO) Pelle Andersson skulle utföra skyddsronder på ett antal fartyg som ägs av Strömma turism och sjöfart som han hindrades. Det lokala skyddsombudet hade begärt hjälp från Pelle Andersson eftersom det inte hade utförts några skyddsronder ombord tidigare då fartygen var nyinköpta. Ronderna var inbokade med arbetsgivaren som visste att det regionala skyddsombudet skulle vara med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.