söndag 14 september 2014

Varslen haglar tättElanders varslar 120

Varslen haglar tätt. Tryckerikoncernen Elanders meddelade i fredags förra veckan att företaget varslar om totalt 120 anställda, skriver Dagens Arbete. Bakgrunden är den minskade efterfrågan på tryckta pappersprodukter. De orter som drabbas är 90 i Mölnlycke, 20 i Vällingby och 10 i Värnamo.
– Den grafiska branschen står inför en oerhörd omvälvning. Det innebär att tryckvolymerna minskar. Finpappersförsäljningen minskar med fem till tio procent per år, och det är ungefär i den takten som marknaden krymper. Då måste vi göra löpande justeringar, och det är vad vi gjort i Sverige de senare åren, säger företagets vd Magnus Nilsson till Göteborgs-Posten.
Förhandlingar inleds nu med GS-facket som organiserar grafikerna.

Fler avskedar istället för att säga upp

För 20 år sedan var det ovanligt att bli avskedad. I dag inträffar det allt oftare och den låga kostnaden kan vara en förklaring. Prislappen för att avskeda en anställd är ofta lägre än att säga upp, konstaterar facktidningen Ingenjören.
På den tuffare arbetsmarknaden med krav på effektiva och slimmade organisationer tvingas allt fler anställda lämna sina jobb. Uppsägning på grund av arbetsbrist är arbetsgivarens vanligaste verktyg för att avbryta en anställning, men både uppsägning av personliga skäl och avsked har blivit vanligare.
– Det är ett högt tempo i arbetslivet och det finns lite utrymme för anställda som inte presterar för fullt, säger Pia Bäckström, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

Landsting krävs på skadestånd av Vision

Landstinget i Värmland har brutit mot medbestämmandelagen anser Visions Värmlansavdelning som nu yrkar på skadestånd, uppger Vision på sin webbsida.

Nytt avtal med privata ambulansföretagen påskrivet

Innan sommaren hotade Vårdförbundet med konflikt genom att säga upp det gamla avtalet med de privata ambulansföretagen. Men så småningom kom man överens om att förlänga avtalet och fortsätta samtalen. Nu har det alltså lett fram till ett nytt avtal, skriver Vårdfokus.
Avtalet stipulerar att löneavtalet blir gällande tillsvidare och lönerna ska revideras retroaktivt från och med 1 juli. De särskilda ersättningarna i kollektivavtalet, till exempel jour och beredskap, ska räknas upp i enlighet med industrinormen, det så kallade “märket”. Anställda väljer själva om de vill få ersättning för jourtid som kompensationsledighet eller som tidigare i pengar. Kompensationsledigheten skall i så fall läggas ut i aktuellt schema. Ett förtydligande om att föräldratillägget också utbetalas i samband med adoption.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.