tisdag 21 oktober 2014

Filmfestivalen i Barcelona utdelar journalistpris till svensk reporter

Latinamerikareportern Dick Emanuelsson tar emot journalistpriset på Filmfestivalen om Mänskliga Rättigheter i Barcelona. På bilden intervjuar Emanuelsson en lenkaindian som sedan ett år kämpar mot ett kraftverksbygge i västra Honduras.
Filmfestivalen i Barcelona utdelar journalistpris till svensk reporter

Av Sally Morales, ANNCOL

Den 11:e Filmfestivalen om Mänskliga Rättigheter äger rum i Barcelona den 23 oktober-7 november. Ett hundratal filmer ska visas och en rad seminarier om temat genomförs under de 14 dagarna festivalen pågår. Festivalen kommer att öppnas med en videokonferens med deltagande av Wikileaks Julian Assange.

Det utdelas årligen också ett journalistpris. I år tillfaller det den svenske latinamerikareportern Dick Emanuelsson. Festivalarrangörerna säger i sitt pressmeddelande:

“Film är inte den enda attraktionen. Festivalen hedrar också journalisters arbete i konfliktområden där mänskliga rättigheter är i fara. I år tillfaller det den svenske reportern Dick Emanuelsson, tidigare baserad i Colombia, nu i Honduras”.

– För mig är priset en stor ära och ett erkännande av i huvudsak mina reportage under drygt trettio år som journalist, säger Emanuelsson när vi ringer upp honom i Tegucigalpa, Honduras, där han lever och arbetar sedan december 2005.

Då tvingades han lämna Colombia efter nära sex år som ackrediterad reporter i landet. Mordhoten och förföljelsen mot den svenske journalisten intensifierades under hela 2005 och till slut lämnade han Colombia för Honduras.

Den hemliga politiska polisen ställde upp följande uppgifter för att "neutralisera" Emanuelsson: 1) Inleda en internationell misskrediteringskampanj, 2) Publicera kommunikéer, 3) Göra ett videomontage där Emanuelsson förvandlas från reporter till gerrillasoldat hos FARC samt 4) verka för att hans arbetstillstånd upphör. De ansvariga för förföljelsen ot Emanuelsson och fem andra colombianska journalister sitter nu fängslade.


Med säkerhetspolisen i hälarna

År 2009 gjorde det colombianska åklagarämbetets detektiver ett tillslag hos den colombianska hemliga politiska polisen, DAS, en säkerhetspolis direkt underställd presidenten i Colombia. Beslaget av säkerhetspolisens arkiv avslöjade att Emanuelsson och fem andra colombianska journalister hade utsatts för en intensiv förföljelse. Agenterna hade praktiskt taget dokumenterat Emanuelsson hela liv i Colombia. Dossiern över Emanuelssons aktiviteter som åklagarämbetet beslagtog vid den stora razzian i februari 2009 uppgår till 476 A4-ark.

– På sätt och vis är priset i Barcelona också ett slags personligt skydd. Honduras är ett totalt militariserat samhälle. Colombianska militärer och poliser fortbildar honduranska militärer och poliser enligt ett gemensamt avtal. Sedan militärkuppen den 28 juni 2009 har vi begravt närmare mördade 40 honduranska journalister, säger Emanuelsson.

"Bäste journalist. . . "

Priset ett erkännande och personligt skydd

Han har i Honduras utsatts flera gånger för öppna och förtäckta hot via de kupptrogna medierna eller via civila poliskommandon. Dessa har anlänt till bostadsområdet där Emanuelsson bor och har frågat hans grannar efter hans adress. Att bedriva journalistik i Honduras, Colombia, Mexiko och andra länder där de sociala och politiska konflikterna är intensiva, har alltid ett pris, understryker han.

– Därför upplever jag priset i Barcelona som just det, ett delvis personligt skydd, att delar av världen har sina blickar riktade mot ett visst håll och att rätten att kunna arbeta som reporter inte får förtrampas, även om vi ibland konfronteras personer som sysslar med korruption och brott mot de mänskliga rättigheterna.

Vem ska du tillägna priset?

– Den svenska arbetarklassen. Jag började arbeta som 15-åring på Uddevallavarvet och senare på Eriksbergs varv i Göteborg, Finnboda Varf i Nacka och Gränges Hedlunds stora verkstad i Hammarbyhamnen, sammanlagt 17 år som grovplåtslagare. Denna sociala klass var min politiska och fackliga mentor och formade mig i ett kollektivt tänkande, så avgrundslik till tänkandet inom den svenska journalistkåren där det är armbågarna som gäller.

Historiska händelser i Latinamerika

Men han säger att han också tillägnar de latinamerikanska folken sitt pris. För trots att han inte har en spänn på bankkontot mer än för månadens utgifter, känner han sig som en miljonär i livsupplevelser.

– Jag har haft privilegiet att som reporter många gånger befinna mig mitt upp i historiska händelser i en kontinent där rebellandan alltid har varit stark. Det chilenska folkets kamp mot militärdiktaturen satte ett outplånligt spår hos mig, det nicaraguanska folket, som under Sandinistgerillan reste sig och militärt besegrade USA-dynastin Somoza. Eller det colombianska folkets hjältemodiga kamp mot en statsterrorism utan jämförelse i Latinamerika. För att inte tala om det kubanska folket som under mer än 50 år har stått emot både militära invasioner, biologisk krigföring och en kriminell blockad från USA, som till och med förhindrar ett litet land i Karibien att på den internationella marknaden köpa in medicin till sina hjärtsjuka medborgare. Alla dessa och många andra folk i Latinamerika, är också mottagare av priset i Barcelona den 7 november.

Pinsam svensk journalistik

Hur ser du på den svenska journalistiken i dag?

– Det finns många utmärkta reportrar i svensk press men det handlar till syende och sist vilken politisk färg ägaren av mediet har på sin fana. Följer du inte den politiska linjen så har du ingen plats på redaktionen.

– Ta till exempel den aktuella bevakningen av ett påstått undervattensföremål i Stockholms skärgård. Det är rent av pinsamt att se rubrikerna i DN, Svenskan eller Aftonbladet; “Säpo och MUST jagar vadande man”. Eller ännu bättre; “Ryska elitsoldater kan simma till ö”.

– Det är helt fantastiskt att DN:s reportrar har upptäckt att ryssar kan simma, att det finns friluftsmänniskor i skärgården med ryggsäck men som har begått “brottet” att klä sig i svart. . . Vem försöker man egentligen lura och vad är meningen med dessa infantila “bevakningar”?

DN den 19 oktober, 2014. "Toppnyheten!".

Sverige erkänner Palestina som stat

Finns det en politisk plan bakom icke-händelsen i skärgården?

– Jag är övertygad om att det plötsliga och påstådda föremålet i vattnet i själva verket har att göra med den svenska regeringens uttalande om att den ska erkänna Palestina som en självständig stat. Reaktionen blev, som väntat, våldsam hos den israeliska ambassaden och bland de svenska proisraeliska medierna. Exempelvis DN och en rad andra medier som stöder folkmordsregimen i Tel Aviv. Man inleder en intensiv psykologisk krigföring och spelar på rysskräcken. Det är tydligt att inför den nya svenska regeringen vill markera gränser. Och s-mp vet styrkan i den fjärde statsmakten. Mer än en s-minister har tidigare fallit efter att “drevet” har startat.

– Bekräftelsen på var man står politiskt avslöjades också i svenska mediers kriminella bevakning och ställningstagande för Israel i dess krig mot palestinierna i Gaza.

Ukraina, Kobane och USA:s strategiska plan mot Syrien


Emanuelsson nämner vidare kriget i Ukraina, där han ser en ohelig icke uttalad allians mellan svenska medier och regimen i Kiev. Den kom som bekant till makten via en statskupp i februari och ses som en bricka i ett större maktpolitiskt spel från USA i dess inringning av Ryssland och Kina.

– Vid sidan av ubåtsspektaklet har vi också frågan om hur medierna bevakar folkmordet på kurderna i den syriska staden Kobane. Eller hur mäktiga krafter har försökt upprepa manualen från Libyen i Syrien. Först nu, efter tre år av en vad man i Latinamerika kallar för “Medieterrorism”, har de svenska officiella medierna plötsligt upptäckt att det existerar terrorister på syriskt territorium. Men huvudfienden är fortfarande inte terroristerna, oavsett om de kommer från IS eller kallar sig för “moderata”, som USA har frapperande har döpt dem till. Vad som är helt klart det är att Assad har haft rätt hela tiden medan Bildt, Obama och resten av krigshetsarna har haft fel. Noam Chomsky säger rent ut att IS är en skapelse av Pentagon, menar Emanuelsson.

Joe Biden hos studenterna på Harvarduniversitetets The John Kennedy Forum

USA:s vicepresident Joe Bidens bekännelse om IS

Den svenske reportern citerar självaste USA:s vicepresident Joe Bidens uttalande i början av oktober inför studenter på Harvarduniversitetet (The John Kennedy Forum):

– Målet var och är i första hand att störta Bashar Al Assad, och till vilket pris som helst. Och om nödvändigt, med hjälp av IS, sa Biden och sammanfattade hur mordmaskinen IS stärktes med hjälp av USA och dess allierade: “Vad gjorde de (USA och allierade)? De skickade hundratals miljoner dollar och tusentals ton med vapen och allt vad de önskade för att slåss mot Assad. Problemet var att organisationerna som tog emot utgjordes av Nusra, Al Qaida och jihadisterextremister från andra håll i världen”, sa Biden ursäktande till studenterna.

Turkiets roll som USA:s utpost i regionen

– Var har vi läst det i svensk press?

– I stället ser vi ett annat pinsamt mediespektakel där de svenska medierna har ett h-e med att inför opinionen försöka försvara och förklara hur Turkiet har förvandlat sitt territorium till ett brohuvud för tiotusentals terrorister som har anlänt från hela världen. Det talas om cirka 250.000 terrorister från ett 80-tal länder, lågt räknat, som anlänt till Turkiet och Jordanien och sedan gått över gränsen till Syrien. Men nu vägrar Turkiet låta kurder från Turkiet passera gränsen och förena sig med sitt folk i Kobane för att slå tillbaka de av USA utrustade mordmaskinerna i IS. Och de turkiska kurderna står 100 meter från gränsen men hindras av turkiska stridsvagnar att bistå sitt folk i Kobane som heroiskt gör motstånd mot IS. Natolandet Turkiet, som är USA:s utpost i regionen, borde ställas inför den Internationella Domstolen i Haag som medskyldig till brott mot mänskligheten, i det här fallet folkmord på det kurdiska och syriska folket. Men även medierna borde rannsakas för att piska upp folkopinionen för kriget mot Syrien, menar Emanuelsson.

På bilden utbildas syriska "moderata oppositionsmilismän" av militära rådgivare från Saudiarabien och USA. De existerar knappt i Syrien, enligt alla uppgifter.

USA bombar sönder Syriens ekonomiska infrastruktur

Emanuelsson tar fram ännu exempel på vad han menar hur svenska medier förvränger verkligheten i Syrienfrågan.

– USA attackerar nu Syrien trots Damaskus att fördömer aktionerna. Obama bryr sig inte ens om att få klartecken från FN, vilket han vet är uteslutet. Med förevändningen att attackera IS bombar USA sönder och samman den syriska nationen. Vita huset gör som man har gjort i Irak och Libyen, slår sönder infrastruktur och den ekonomiska pulsådern som oljesektorn utgör i Syrien. Förevändningen är att “neutralisera IS ekonomiskt” genom att förstöra syriska raffinaderier, vilket är att våldta mänsklighetens intelligens. Jag vägrar att tro att svenska journalister inte genomskådar USA:s falskspel.

– För det första så exporterar IS olja till Israel, som skjuter ned syriska plan men betalar miljoner dollar till IS-terroristerna för syrisk olja. För det andra finns det mycket enklare medel att neutralisera denna oljeexport, det vet vilken militär underofficerare som helst. Men svenska medier, som mycket väl känner till hela bakgrunden, tiger och är medlöpare i ett otroligt grymt krig som ytterst handlar om gas, olja och vatten och en kontroll av denna del av världen. För att ytterligare förstärka kriget manipulerar USA och dess allierade oljepriset, som i dag är nere i 80 dollar per fat. Det drabbar ytterst länder som Ryssland, Iran och Venezuela, länder som är motståndare till USA:s konspiration och folkmord mot folk och stater i mellanöstern.

“Ryssen kommer” och med den Sverige Natomedlemskap

Vad har detta att göra med jakten på något ogripbart i Stockholms skärgård?

– Jag anser att det är ett “stickspår” från den svenska militären och den svenska högern som ylar om att “Ryssen kommer”. De har dammat av den gamla raspiga skivan om ryska ubåtar som på 1980-talet visade sig vara, bland annat, minkar. Jag kan tänka mig vilka helvetes kval kollegorna på svenska medier i dag tvingas genomlida för att lämna sina “reportage” eller texter till redaktionschefen och rodnaden de uppvisar när materialet publicerats. 

Handlar det om Natomedlemskap?

– Det är ingen hemlighet att mäktiga krafter inom och utom Sverige verkar för ett svenskt medlemskap i Nato. I praktiken är vi ju redan där. Nato över krig på svenskt territorium i norr. Vad som fattas är bara det formella medlemskapet. Ubåtsjakten och stirrandet mot kobbar och vattenytan är ett makalöst skrattretande spektakel som förra gången slutade just i bara minkar. Vad vi bevittnar är psykologisk krigföring på hög nivå där Nato har öppnat en ny front, denna gång i Stockholms skärgård. Dess vapendragare är svenska medier.

Nato-chefen Anders Fogh Rasmusson hälsas välkommen av Sveriges försvarsminister Karin Engström till Folk och Försvars årliga Rikskonferens på Högfjällshotellet i Sälen. Foto: Ulf Palm / Scanpix

Julian Assange deltar på Filmfestivalen


Vad säger du om att Julian Assange deltar på festivalen via en videokonferens?

– Det visar att Festivalen har sin egen identitet, att den inte ger vika för politiska påtryckningar från dem som vill se Assange ställd inför rätta i USA. Festivalen uppvisar ett politiskt mod för Assange har som reporter överlämnat hemliga USA-dokument som bevisar vad historien alltid har bekräftat, att USA utövar en statsterrorism och spionage över hela världen, hur den konspirerar och bedriver krig för att kväva folkens längtan efter frihet och ett bättre liv. Latinamerika är så till vida en kontinent som mer än någon kanske bekräftar denna sanning, som kan vara mycket svårsmält för en svensk medieägare.

Läs mer om Filmfestivalen i Barcelona:


 KORTFAKTA DICK EMANUELSSON

Vid gamla Eriksberg, i dag ett bostadsområde för det göteborgska borgerskapet.

 

·      Han föddes 1951 i Göteborg. Började vid 15 års ålder på Uddevallavarvet som grovplåtslagare, fortsatte på Eriksbergs varv, Finnboda Varf i Nacka och Gränges Hedlund Stålbyggarna i Hammarbyhamnen i Stockholm.

 

·      Under den tiden verkade han som “arbetarreporter”, i huvudsak för Norrskensflamman men även tillfälliga reportage om fackliga teman som avtalsrörelsen för Arbetartidningen i Göteborg och Ny Dag i Stockholm.

   

·      Efter 17 år på varv och verkstäder erbjöds Emanuelsson i februari 1984 arbete på heltid som reporter på Norrskensflamman. Hans specialområden var arbetsmarknad, kommuner och ekonomi och Latinamerika.

         

·      I oktober 2000 lämnade han Sverige för Latinamerika och ackrediterades som reporter för Flamman i Bogota, Colombia. Han gjorde även många reportage för den svenska fackförbundspressen, norska Ny Tid och spanskspråkiga Liberación (Malmö).

 

·      I december 2005 lämnade han Colombia efter att ha mordhotats 2-3 gånger i veckan under hela 2005. Den hemliga politiska polisen DAS, underställd president Alvaro Uribe, förföljde, hotade och registrerade varje steg Emanuelsson tog under sina fem år i Colombia. Det sammanställdes i en dossier som omfattar 476 sidor. I februari 2009 beslagtog åklagarämbetet säkerhetspolisens hemliga arkiv efter ett tillslag som ledde till att dess chef, Jorge Noguera, dömdes till 25 års fängelse. Personuppgifter hade överlämnats till de paramilitära dödsskvadronerna som avrättade personerna på namnlistorna. DAS upplöstes för några månader sedan.

   

·      Emanuelsson återvände inte till Sverige utan bosatte sig i Honduras. För sin bevakning under och efter den militära statskuppen den 28 juni 2009 har den svenske reportern flera gånger utpekats som “i tjänst hos den honduranska Motståndsrörelsen (La Resistencia)”. I december 2010 var han uppsatt på en lista hos de honduranska migrationsmyndigeterna för att bli deporterad från Honduras. Denna institution leds av en före detta general från dödsskvadronen “Batallón 3-16”, som opererade på 1980-talet i Honduras. Men mordet på den 10:e journalisten under 2010, bara några dagar efter generalens "utkast" på vilka som skulle deporteras, verkar ha satt stopp för deporteringen av Emanuelsson från Honduras. Emo Mahadeo, som för 40 år sedan kom från Surinam till Honduras, stod också uppsatt på samma lista över ”utlänningar” som skulle utvisas, en omöjlighet eftersom han var nationaliserad honduran och hade tio barn i landet. Emo var symbolen för motståndet mot kuppregimen och mördades i september 2011.·      Emanuelsson bevakar Latinamerika med undantag för Brasilien.

    

Sally Morales

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.