fredag 24 oktober 2014

Gardera tjänstepensionen innan skilsmässanStor okunskap om pensioner vid skilsmässa
Av Dick Emanuelsson 
Om och när du skiljer dig tar du med dig din tjänstepension som är din ensak. Den räknas inte in i en bodelning. Därför kan överraskningen bli obehaglig för den som har stannat hemma med barn eller arbetat deltid.

– Över 60 procent av de som är gifta eller sambo anser att tjänstepensionen bör delas eller att det ska finnas möjlighet att dela den vid skilsmässa, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom AMF, till Flamman.


 
Carina Blomberg, AMF

Det är så klart fler kvinnor än män anser att tjänstepensionen bör delas vid skilsmässa.

Hur kan det slå rent ekonomiskt?

– Det är olika från fall till fall. Om det är ett äktenskap där kvinnan har arbetat deltid, varit hemma med barnen mer än sin man, kvinnor som generellt fortfarande har något lägre löner än män, så är det faktorer som påverkar tjänstepensionen negativt. Påsarna i den här tjänstemannapensionen är olika stora.

Dela pensionen vid skilsmässa

Men det är inte bara dessa faktorer som är viktiga, understryker Blomberg:
– Tjänstepensionen kan skilja sig mer än vad andra pensioner kan göra för den följer med lönen hela vägen upp. Den stannar inte vid 35.000 kronor där den allmänna pensionen stoppar. Många kommer på detta för sent och för att hantera effekterna av tidigare livsval bör frågan om tjänstepensionen ska omfattas vid bodelning utredas.

Cirka två tredjedelar av de tillfrågade vet vad som händer med pensionen vid en skilsmässa. De som lever i samboförhållanden har markant sämre kunskap än de som är gifta. En femtedel av de tillfrågade uppger att de inte vet.

– Den som bildar familj bör tidigt diskutera fördelning av föräldraledighet, vård av barn och eventuellt deltidsarbete eftersom dessa beslut påverkar pensionen. Genom åren har jag träffat många som inte tänkt på detta och för dem skulle det vara positivt att kunna dela pensionen vid skilsmässa. Det skulle bidra till att skapa mer jämställda pensioner, säger Carina Blomberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.