fredag 10 oktober 2014

Polska byggarbetare i strejk i GöteborgEtt tiotal polska byggnadsarbetare gick förra veckan ut i strejk. Motivet var ett brev från kronofogden med krav på att de skulle betala in obetald skatt. Men det var deras arbetsgivare, det polska byggföretaget Pilgrim som än en gång bröt mot svenska lagar.

– Jo, det är bara polska byggnadsarbetare som arbetar på Pilgrim, säger ombudsmannen Mikolaj Kosieradzki till Flamman. 

Han säger att de polska arbetarna har haft stora problem för att få ut sina pengar och andra villkor på Pilgrim, både på denna och andra entreprenader. Skatten är bara en del i detta, uppger Kosieradzki.

– Vi har dessutom träffat på killar som inte fått avtalsenliga löner, säger han.
Han vill dock inte säga mer utan hänvisar till ordföranden för Byggnads Västavdelning Tomas Emanuelsson som efter flera påringningar var omöjlig att nå för en kommentar, liksom företaget Pilgrim.

Strejken pågick i två dagar och Emanuelsson sa i ett pressmeddelande att ”tyvärr är situationen på Pilgrim i Johanneberg bara toppen på ett isberg. Byggnads Västs granskning av oseriösa underentreprenörer visar att fusket är mycket utbrett och att utländska byggarbetare luras på miljonbelopp”.

100 000 kronor i skattekrav

Vissa av arbetarna kan riskera skattekrav på närmare 100 000 kronor. De riskerar också att tvingas betala in skatt i efterhand i Polen. 

Facktidningen Byggnadsarbetaren skrev när Löfvén presenterade sin regering att “Svenska löner och villkor ska gälla alla som jobbar i Sverige. Det är beskedet från den nya regeringen. Exakt vad det kommer att innebära för förändringar är ännu inte klart”.

Strejken i Göteborg, som dessutom genomfördes av utländska arbetare, illustrerar behovet av att både lagar och regler vad gäller utländska företag måste bli helt klara för att vara omöjliga att kringgå.

Den 22 oktober ska förhandlingar mellan Byggnads och Pilgrim genomföras. Den 27:e, samma månad träffar Byggnads uppdragsgivaren, Serneke Betongentreprenad.

Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.