fredag 7 november 2014

2,4 miljarder i vinst för Skanska2,4 miljarder i vinst för Skanska

Byggiganten Skanska fortsätter att kamma hem vinster för sina aktieägare, skriver Byggnadsarbetaren på sin webb. Årets resultat de tre första kvartalen slutar på 2,4 miljarder kronor och tangerar förra årets resultat. Byggnadsarbetarna sfacktidning konstaterar att det kommande året ser ljust ut. “Orderingången i det tredje kvartalet var framförallt stark i Sverige, USA Civil, Storbritannien och Polen. Den svenska, finska och polska verksamheten bidrog starkt till den ökade rörelsemarginalen.” skriver Skanskas vd Johan Karlström i sin kommentar till niomånadersrapporten.

Två tusen anställda berörs när Coop säljer butiker

Drygt 2 000 anställda jobbar på de 75 butiker som Coop Sverige säljer till två konsumentföreningar. Personalen behåller sina anställningar som de är, uppger Handelsnytt, fackligt organ för de handelsnaställda i Sverige. 39 butiker säljs till Konsumentföreningen Gävleborg och 36 till Konsumentföreningen Bohuslän-Älvsborg i januari nästa år. De anställda ska nu anställas av konsumentföreningarna i stället för av Coop. De behåller anställningsformer och timmar. Efter årsskiftet äger Coop Sverige runt 260 butiker, främst i Stockholmsregionen och södra Sverige. Runt 440 butiker ägs av olika konsumentföreningar i landet.

Fler utländska arbetare Sverige

Antalet så kallade utstationerade arbetstagare ökar, konstaterar Arbetet. De flesta kommer från Polen, Tyskland och Indien. De arbetar i första hand i bygg- och databranschen. Det framgår av statistik från Arbetsmiljöverket. Sedan 1 juli förra året ska utländska arbetsgivare anmäla utstationering och en kontaktperson till ett register hos Arbetsmiljöverket.
– Vi vet inte den korrekta siffran, men det vi kan visa i vår statistik verkar inte helt fel. Det verkar som att anmälningsbenägenheten är ganska stor, säger Alexandra Falke på Arbetsmiljöverket.
Hon berättar att sedan 1 juli 2013 har sammanlagt 50 000 arbetstagare anmälts som utstationerade – en del av dem kan ha kommit flera gånger så de anmälda utstationerade människorna kan i verkligheten vara färre.

Inte uteslutet med pensionsåldershöjning

Pensionsålder Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll utesluter inte en höjning av pensionsåldern. Men inget av pensionsåldersutredningens förlag kommer att genomföras under nästa år, skriver Arbetsvärlden.
– Den positiva utvecklingen med en stadigt ökande medellivslängd är en utmaning som vi måste hantera. Med bakgrund i den utvecklingen, där andelen pensionärer i förhållande till de som förvärvsarbetar ökar, så kan man på sikt inte utesluta förändringar av åldersgränserna i pensionssystemet, säger Annika Strandhäll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.