söndag 16 november 2014

Inrikesnotiser vecka 48



Ersättning till utslitna städare?

Kommunalarbetarförbundet har fått rätt mot Försäkringskassan i ett prejudicerande fall som rör en utsliten städerska. Hon arbetade sedan slutet av 1990-talet städat olika avdelningar på sjukhus och från och till varit sjukskriven från och till för ryggvärk, längvarig nackvärk och depression, berättar Kommunalarbetaren i sitt senaste nummer.
Kvinnan rengjorde varje dag 1 400 kvadratmeter, tyngst var att i timmar moppa golv. 16 toaletter skulle också bli städas och 20-kilos sopsäckar bäras ut. Nu har hon fått rätt till full livränta för sin skadade nacke och rygg.
Kommunals förbundsjurist Phillip Eldon som drivit fallet mot Försäkringskassan, menar att framsteget beror på en ny rapport från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering. Den slår fast att det finns vetenskapligt stöd för att ”kraftkrävande arbete” som att lyfta, bära, skjuta och dra, arbete med böjd eller vriden bål innebär en ökad risk för besvär i nacke, axlar och armar. Rapporten pekar också ut kombinationen av höga krav och låg kontroll som en riskfaktor.

Psykisk arbetsmiljö viktig för tjänstemän

I ombudsmannasverige finns en stor grupp och den är ansluten till Handels. Det handlar om anställda på Coop, Fonus, de politiska partierna och deras ungdomsförbund och Hyresgästföreningen. Representanter för denna grupp samlades under tre dagar och vittnade om vikten av en stabil psykisk arbetsmiljö på respektive arbetsplats.
En av deltagarna, som Handelsnytt har pratat med är Margareta Holmström, 61 år, från Hyresgästföreningen i Luleå:
– Både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön. Vi sitter i kontorslandskap och personalen upplever ljudstörningar och svårigheter att koncentrera sig. Dessutom är arbetsbelastningen hög, folk tar med sig jobb hem och så ska man vara tillgänglig dygnet runt.

Dålig arbetsmiljö påverkar pensionsåldern

 Det är vanligare att den som mår dåligt på jobbet, antingen fysiskt eller psykiskt, går i pension före ordinarie pensionsålder. Städare och andra serviceanställda tillhör några av de mest utsatta yrkesgrupperna, enligt Arbetsmiljöverket.
Det uppger Fastighetsfolket på sin portal. Tidningen säger att den som är stressad, har liten kontroll över sitt arbete eller på annat sätt mår dåligt på jobbet beslutar sig oftare för att gå i pension före 65 års ålder än de som trivs bra. Det visar en ny kunskapssammanställning som är gjord av tre forskare från Linnéuniversitetet, på uppdrag av Arbetsmiljöverket.

Skyddsombud stoppar delar av olycksbygget

Elektrikerförbundet stoppar allt elektriskt installationsarbete under jord vid Fortums bygge vid kraftvärmeverket i Hjorthagen, skriver Byggnadsarbetaren. Igår genomfördes efter mycket diskussioner skyddsronden, vilket ledde till att man upptäckte att det saknades nödbelysning, och skyltar för utrymning och en rad andra misshälligheter.
– Det är ett jättestort bergrum där nere. Om strömmen skulle gå skulle ingen hitta vägen ut, säger en ombudsman på Elektrikerförbundet till Byggnadsarbetaren.
För knappt två veckor sedan omkom två byggnadsarbetare på samma bygge och en byggjobbare skadades allvarligt. Byggnads har jobbat hårt för att få kollektivavtal och insyn, men nekats tillträde till delar av bygget.
– Vi tycker det är väldigt tråkigt att införa ett skyddsstopp men vi kan inte se hur våra medlemmar utsätts för risker, säger skyddsombudet Petter Johansson, till svt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.