söndag 16 november 2014

Mångårigt nattarbete ökar bröstcancerfrekvens

Sexton procent av de förvärsarbetande finns på skiftarbete vara den förkrossande majoriteten är kvinnor.


Av Dick Emanuelsson


Mångårigt nattarbete ökar bröstcancerfrekvens

Kvinnor som arbetar natt i mer än 20 år löper en markant ökad bröstcancerrisk. Det gör de nattarbetande kvinnorna, som är en dominerande majoritet, till en högriskgrupp.

Det säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet och Karolinska institutet, till Flamman efter att han presenterade de nya forskningsrönen i förra veckan.

Människans biologiska klocka

Åkerstedt och hans grupp har tagit del av patientregistret och följt upp 300 kvinnor sedan 1998 som arbetat natt mer än 20 år.

– Vi har där analyserat utfallet av bröstcancer under 14 år fram till år 2012. Hos män förekommer knappast denna form av cancer, även om vi i en annan utredning även tittar på till exempel prostatacancer. De flesta med udda arbetstider arbetar inte längre inom industrin utan i vården. Det kanske i dag bara är 1,5 procent som arbetar med 3- och 4-skift, säger Åkerstedt.

Hur många ytterligare fall av bröstcancer kan långvarigt nattarbete ge?

– Man får 6,5 cancerfall i stället för 3,5 fall. I vår studie hade vi 300 personer som har arbetat så lång tid (mer än 20 år). I vårt fall kan man säga att det var drygt 18 fall av 300 (6,5% mot ”normala” 3,5%) som har den här expositionen. Totalt hade vi 13.000 personer i studien.

Åkerstedt säger att kroppen vilar (sover) under den ljusa dagen vilket påverkar kroppstemperaturen, blodtryck och olika organ i kroppen.

– Den biologiska klockan styr hjärnan som i sin tur styr kroppens organ. Den klockan fördärvas om vi sover under dagen. Den andra orsaken till den ökade risken är att melatoninet, som är ett hormon som dämpar risken för cancer, minskar i påslag om man utsätts för ljus på natten.

Studierna är gjorda på råttor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.