fredag 21 november 2014

Strejk på norska LO-kontorStrejk på norska LO-kontor

Det anmärkningsvärda att anställda på LO i Norge har gått ut i strejk är ett nu ett faktum, uppger Arbetsvärlden på sin webbsida. Förra veckan tog de anställda på den fackliga centralorganisationen till strejkvapnet. De anklagar sin arbetsgivare för att försöka mörka orättvisa lönevillkor.
Men det ännu mer anmärkningsvärda är att LO:s motpart, Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening, AFF, är arbetsgivaren LO:s förhandlare. I ett pressmeddelande beklagar Trude Tinnlund, ordförande i AFF att parterna inte lyckats komma överens. Enligt henne har AFF gjort stora ansträngningar för att gå LO-förbundet Handel og Kontor, HK, som organiserar de anställda, till mötes.
– Vårt förslag hade gett lågavlönade ett lönetillägg på 11 000 norska kronor om året. Det är mer än vad motsvarande grupper i näringslivet har.
Sammanlagt är det 150 anställda inom norska LO som togs ut i strejk den 14 november efter att förhandlingarna mellan HK och AFF strandat.

Många utnyttjas i blombutiker

Det förekommer svartjobb och lönedumpning i blomsterbranschen. Det fick Liselotte Lindberg veta när hon under hösten spenderade tre dagar i veckan i blomsterbutiker i Stockholm, skriver Handelsnytt som har intervjuat medlemsvärvaren på Handels Stockholmsavdelning. Hon har under hösten besökt anställda i blom- och trädgårdsbutiker tre dagar i veckan.
– Jag blev förvånad över att det förekommer så mycket svartjobb och lönedumpning. Det är också många unga som blir utnyttjade, som har hemska arbetstider och jobbar ensamma. Många vågar inte säga ifrån. Vi behöver få upp medlemsantalet i branschen. Det är svårt att få till kollektivavtal eftersom det ofta är små butiker med en eller två anställda och man jobbar nära chefen.
– Ett bra exempel är två blomsterbutiker med samma ägare i Göteborg där Handels lagt ett konfliktvarsel för att få till ett kollektivavtal. Där gick alla anställda samman och då går det att påverka.

Ja till flexibla arbetstider

Volvoanställda i Skövde och Köping säger ja till flexibla arbetstider. Två tidsbanker skapas så att anställda kan skickas hem med lön när produktionen går ner.
– På det här sättet bygger vi en krockkudde inför kommande lågkonjunkturer, säger Lars Ask, ordförande för Verkstadsklubben i Skövde, till Dagens Arbete.
Syftet med det flexibla arbetstidsavtalet är att säkra företagets lönsamhet och öka anställningstryggheten. Förhoppningen är att behovet av inhyrning och visstidsanställda ska minska om basen av fast anställda kan jobba mer flexibelt. Lars Ask ser bara fördelar med det nya avtalet.
Det nya flexibla arbetstidsavtalet på Volvo Powertrain innebär att man avsätter tid som sparas i tidsbanker. Tiden tas ut vid lågkonjunktur och produktionsnedgångar. Bolaget och anställda kommer tillsammans att bidra till att finansiera tidsbankerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.