fredag 12 december 2014

Företag vägrar följa AD-domFöretag vägrar följa AD-dom

Ett företag i Norrbotten vägrar att kompensera en anställd som de sagt upp felaktigt. Industriföretaget i Överkalix inte bara bröt mot turordningsreglerna när de sa upp en man som varit anställd i bolaget i 26 år. AD dömde företaget att betala närmare 150 000 kronor i skadestånd till mannen. Men inte heller det gjorde företaget, skriver Kollega på sin webbplats.
Den nu 63-årige mannen har varit arbetslös sedan han förlorade jobbet och har löpande sökt nya arbeten. Arbetsgivaren anser inte att mannen har lidit någon ekonomisk skada av att bli av med jobbet och har vägrat kompensera honom. Unionen väljer därför att återigen stämma arbetsgivaren i AD, denna gång på 260 000 kronor.

Arbetslösheten nedåt i byggnads

Arbetslösheten inom byggbranschen har minskat jämfört med förra året. I november var 3,9 procent av medlemmarna i Byggnads a-kassa öppet arbetslösa. Samtidigt var 2,5 procent i arbetsmarknadsåtgärder, uppger Byggnadsarbetaren.
Sammanlagt saknade 6,4 procent av a-kassans medlemmar anställning i november i år. För utöver de öppet arbetslösa var 2,5 procent utan jobb, men i arbetsmarknadsåtgärder. Både förra och förrförra året låg andelen medlemmar i åtgärder på tre procent.

Tio farligaste maskinerna som kan stympa dig på jobbet

Nästan var sjunde allvarlig arbetsolycka leder till avslitna kroppsdelar. Kapar och sågar är värst, skriver Dagens Arbete som har gjort en Tio-i-Topp-lista över de farligaste maskinerna som stympar flest på jobbet. Facktidningen ger även även tips på hur en avsliten kroppsdel kan räddas.
Enligt Afa Försäkring, som har tagit fram statistiken för allvarliga arbetsolyckor (sjukskrivning minst 30 dagar), ser olyckorna fördelade på maskiner ut på följande sätt för åren 2006–2013:
1. Kapar, sågar (tex band-, cirkel- och klingsåg). Antal olyckor: 1283. Antal amputationer/avslitningar:192.
2. Pressmaskin: Antal olyckor: 660 61.
3. Borr (tex pelarborrmaskin). Antal olyckor: 397. Antal amputationer/avslitningar: 16.
4. Slipmaskin. Antal olyckor: 313. Antal amputationer/avslitningar: 12.
5. Såg (handhållen). Antal olyckor: 282. Antal amputationer/avslitningar: 15.
6. Svarv. Antal olyckor: 222. Antal amputationer/avslitningar: 16.
7. Slägga. Antal olyckor: 203. Antal amputationer/avslitningar: 2.
8. Hammare. Antal olyckor: 190. Antal amputationer/avslitningar: 0.
9. Drag- och nyckelverktyg. Antal olyckor: 174. Antal amputationer/avslitningar: 2.
10. Borrmaskin (handhållen). Antal olyckor: 159. Antal amputationer/avslitningar: 2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.