fredag 5 december 2014

Sparkad för sitt fackliga arbete blir AD-fallPeter Anderrson, 52, sparkad efter 25 år på företaget.Sparkad för sitt fackliga arbete blir AD-fall

Peter Andersson fick sparken för att han bara gjorde vad han skulle, företräda medlemmarna mot företaget. Men ett enigt Elektrikerförbund tar nu strid för sin klubbordförande på Ale Elförening i Ale norr om Göteborg och går till Arbetsdomstolen.
Andersson började som montör på företaget redan 1989. Han har skött sitt arbete klanderfritt och haft utmärkta relationer till företagsledningen. 2009 valdes han av sina arbetskamrater till klubbordförande. Med 25 års erfarenhet i ryggen visste han i princip allt om både jobbet, kamraterna som företaget.
– Han är en jätteduktig lugn facklig ledare, säger Anders Eriksson, ombudsman för sektion 13 Uddevalla som företräder Peter Andersson, till Flamman. Men företaget har bestämt sig. De vill inte lyssna, tillägger Eriksson.

Ny företagsledning

Enligt Peter Andersson skedde det en förändring när de fick en ny företagsledning, uppger han till Elektrikern. Den 2 oktober avskedades han med förevändningen att han skulle ha lurat företaget på pengar. Peter går jour i sitt jobb var fjärde vecka. Dessutom går han ibland beredskap i deltidsbrandkåren i Ale. När det krockat har Peter alltid bytt tid på beredskapen och jouren så att de inte krockar. Så gjorde även den här gången.
– Det här hade man kunna löst om man velat. VD Stefan Brandt bjöds in av Räddningstjänsten för att de skulle förklara vad som hänt, men Brandt var inte intresserad, uppgav Andersson.
– Företagsledningen har blivit gramse på vår medlem när han som förtroendevald tagit upp saker och vi fått rätt. Förbundet står bakom honom till 100%, understryker Anders Eriksson till Flamman.
Ett missförstånd eller medvetet försök att kväva den fackliga organisationen? frågar sig många i dag. Förutom att Andersson avskedades, kräver företaget ersättning för det arbete och kostnader som avskedandet har inneburit för företagsledningen. Nu blir det AD som får lösa fallet.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.