lördag 10 januari 2015

Fyrtio tusen sjuka riskerar att utförsäkras. Majoriteten är LO-medlemmar





Fyrtio tusen sjuka riskerar att utförsäkras


Av Dick Emanuelsson

 

Lyssna på intervjun (28 min.) med Kjell Rautio, välfärdsutredare på LO:

https://app.box.com/s/uh6rn1eyrqidgfe8hsrd



I valrörelsen och i Löfvéns budgetproposition i höstas uppgav regeringen att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen skulle avskaffas. Om inget görs kommer 40.000 personer att utförsäkras de närmaste tre åren.

Reformen bedömdes kosta 400 miljoner kronor om året när den är fullt genomförd. Men när budgetpropositionen föll i riksdagen, och allianspartierna och SD i stället röstade igenom Alliansens budget, hamnade också denna oerhört viktiga fråga i arkivet.

– För 2015 gäller Alliansens budget, och i den finns inget borttagande av tidsgränsen. Regeringen får i så fall återkomma i budgetpropositionen för 2016, sa Lars-Arne Staxäng (M), ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott till Arbetet, väl medveten om att Alliansen, med SD:s stöd, kan fälla förslaget.

På Socialdepartementet är förvirringen stor om framtiden.

– Regeringens ambition är fortfarande att se över tidsgränserna i sjukförsäkringen, och att avskaffa den bortre tidsgränsen, säger Sanna Fransson, politiskt sakkunnig hos socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.



Majoritet LO-medlemmar

 

Kjell Rautio är välfärdsutredare på LO. Han säger till Flamman att mellan 1100 och 1300 sjukskrivna kan bli utförsäkrade varje månad åren 2016-2018.

– Majoriteten av dessa är LO-medlemmar och den största delen är kvinnor med LO-yrken. Arbetarklassen har högre sjukdomsrisker än vad medelklassen och akademikerna har. LO-medlemmar i relation till TCO- och Sacomedlemmar är överrepresenterade som sjukskrivna. Det beror så klart på de tuffare villkoren och mindre makt och lägre lön i arbetslivet, säger Rautio.

På grund av den så kallade Decemberöverenskommelsen har nu det paradoxala uppstått att när Alliansen inte gillar ett regeringsförslag kan Alliansen hävda att det förslaget inte fanns med i överenskommelsen. Regeringen blir helt klavbunden. Och det går ut över de tiotusentals svenskar som nu kan komma bli utförsäkrade de närmaste åren.

Dick Emanuelsson



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.