måndag 26 januari 2015

SÖS:s kritiserade sjuksköterskerekrytering

SÖS:s kritiserade sjuksköterskerekrytering

Av Dick Emanuelsson

 

2015-01-25 / Greppen för att rekrytera sjuksköterskor tar sig allt mer märkliga uttryck, menar Vårdförbundets facktidning Vårdfokus.

Nu är det stickgrafitti och trevlighetstest och det gör de anställda förbannade.

 – Jag känner mig arg, besviken och kränkt över att Södersjukhusets ledning inte ser oss sjuksköterskor på ett professionellt sätt utan väljer att lyfta fram sådana här saker, säger Jane Stegring, anställd på SÖS och ledamot i Vårdförbundets förbundsstyrelse.

Vissla och hembakt

 

Trevlighetstestet är en del av Södersjukhusets pågående kampanj för att rekrytera sjuksköterskor. Det går ut på att testa hur trevlig man är med hjälp av frågor som:

·         Du bjuder gärna en arbetskamrat på lunch.
·         Du bjuder gärna dina arbetskamrater på hembakt till fikat någon gång ibland.
·         Du visslar gärna på gamla svängiga schlagers i korridorerna.
·         Du tar med dig dina utlästa veckotidningar (även de du skäms för) och lägger i väntrummet.

Oavsett hur man svarar så blir resultatet detsamma: Du borde börja jobba på Södersjukhuset, antingen för att du är så trevlig eller för att du skulle bli trevligare om du jobbade där med trevliga arbetskamrater, är Vårdfokus slutsats av testen som dock inte gör anspråk på att vara vetenskaplig.

Hanna Ahonen som är kommunikationschef på Södersjukhuset och tillbakavisar kritiken.

– Kampanjen symboliserar SÖS som arbetsplats, alla yrkeskategorier inräknade. Det är inte på något sätt kopplat till sjuksköterskeyrket även om vi just nu vänder oss till sjuksköterskestudenter. Symboliken handlar inte heller om själva stickningen som företeelse utan om att vi vill signalera att vi som arbetsgivare värderar frågor som trivsel och gott arbetsklimat högt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.