lördag 17 januari 2015

Tvåhundra varslas på SKF. Men vad gör facket?Polisen säger nej till facket

Den nya rikspolischefen, Dan Eliasson, begränsar fackets möjligheter till insyn och påverkan, uppger Sekotidningen på webbplats.
– Vi fick en ren chock över beskedet igår om att inga fackliga företrädare längre får vara med i några ledningsgrupper inom polisen, säger Monica Veberg, ordförande i Seko Polisen Syd.
De flesta polismyndigheter har haft samverkansavtal och Seko Polisen har deltagit i ledningsgrupper sedan 2000, men nu är det stopp.
– Vi har ju alla samma mål. Vi vill Polisens bästa och då behövs båda rösterna. Vi kan vara med och hjälpa till, diskutera och förslå ändringar. Nu blir det back to basic med kallelse till MBL-förhandlingar. Nej det här kommer inte blir bra.

Seko fortsätter tappa medlemmar

Seko fortsätter att tappa medlemmar, om än i långsammare takt än tidigare. De senaste två åren har förbundet förlorat drygt 1800 medlemmar. I december hade Seko 79.492 aktiva medlemmar. Totalt, med pensionärer, var siffran 117.467, skriver Sekotidningen.
Andelen kvinnor ligger kvar på drygt 26 procent och väg och ban är alltjämt den största branschen med över 20 000 medlemmar. Minst är försvar. Med 3 229. För två år sedan var energibranschen minst, sett till antalet medlemmar.
Bland övriga LO-förbund är utvecklingen blandad. Bäst går det, enligt tidningen Arbetet, just nu för Hotell och restaurangfacket, Kommunal, Handels, Fastighets och Transport. Pappers, IF Metall, GS och Livs är de förbund som minskar mest.

Tvåhundra varslas på SKF

Som en konsekvens av att SKF valt att slå ihop två affärsområden har företaget fått en övertalighet, säger det. Nu varslas 200 tjänstemän om uppsägning. Varslet gäller främst anställda i Göteborg, uppger Kollega.
Bolagsledningen aktar sig för att hävda rationaliseringsskäl till avskedandena. Det heter i stället att det handlar om att få “ett bättre kundfokus”. Unionenklubben på SKF säger att den inte har fått så många reaktioner från medlemmarna. Niklas Thoresson, klubbordförande, tror att det antingen beror på att varslet inte kommer som någon överraskning, då man vetat om sammanslagningen sedan december. Eller att det beror på att medlemmarna ännu inte har hunnit smälta beskedet. Den logiska frågan är dock vad och om facket ska ta strid för sina varslade medlemmar? Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare beräknas vara klara i slutet av februari.

GP:s tryckeri i Backa läggs ner

I förra veckan skrev vi på denna spalt att V-Tabkoncernen hade lagt ned Norrtälje Tryckeri som startade för 130 år sedan. Nu går V-Tab vidare och konkar Göteborgs-Postens tryckeri i Backa. Över 130 anställda kommer att få stämpla ut för sista gången. Direktörerna hänvisar till minskade upplagor och krav på sänkta tryckkostnader och därmed förlorar tryckare och grafiker sina arbeten. GP, men även Bohuslänningen, som trycks i Backa, kommer nu att tryckas hos V-Tabs nya tryckeri i Landvetter. Koncernledningen kommer under 2015 att sparka de anställda i Örebro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.