måndag 26 januari 2015

Utnyttjad kock får 170 000 kronorUtnyttjad kock får 170 000 kronor

I nästan två år arbetade den iranske kocken för 500-1000 kronor i veckan sex dagar i veckan. Han hade lockats till Sverige från Iran med löfte om 18.000 kronor i månaden. Restaurangen i Umeå stämdes av Hotell- och Restaurangfacket som tvingades till en förlikning. Kocken får nu 170 000 kronor i utebliven lön.
– Han har jobbat långa arbetspass sex dagar i veckan, bra mycket mer än en heltid, säger Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på HRF till facktidningen Hotellrevyn.
Från början hade mannen inget bankkonto, och lönen betalades då ut kontant i form av en femhundring, ibland en tusenlapp, i veckan. Även när mannen senare skaffat ett bankkonto var den månatliga lönesumman ungefär densamma, säger Eva-Lotta Ramberg. Hon uppger att det blev aldrig några större summor. Arbetsgivaren säger å sin sida att den betalade ut 160.000 kronor till kockens pappa i Iran.
Arbetsgivaren menade också att kocken inte alls arbetat så mycket som kocken påstått. Hon menade också att kocken tagit många och långa pauser samt ätit minst två mål mat på restaurangen per arbetsdag, något som inte dragits från lönesumman.

Elektrikerförbundet polisanmäler Fortum

Alla Elektrikermedlemmar som arbetat vid bygget vid Värtaverken Hjorthagen i Stockholm har utsatts för fara för liv och hälsa, hävdar Elektrikerförbundet som nu polisanmäler företaget.
– Vi måste ha en arbetsplats där våra medlemmar och andra arbetstagare kommer hem levande på kvällen, säger regionala skyddsombudet Petter Johansson, till förbundstidningen Elektrikern. Johansson har lämnat in polisanmälan till den nya åklagarenheten för arbetsmiljöbrott.
I början av november 2014 skulle Elektrikerförbundets regionala skyddsombud, RSO, genomföra en skyddsrond vid den arbetsplats ett tiotal elektriker arbetade. Fortums ansvariga förvägrade skyddsombuden tillträde. När skyddsombuden fick tillträde någon dag senare stoppade de verksamheten utifrån bristfälliga utrymningsvägar. När Arbetsmiljöverket några dagar senare kom till arbetsplatsen förbjöd de fortsatt arbete. Vid en genomgång konstaterades en rad brister. Arbetsmiljöverket beslutade sedan om ett vite på en miljon kronor om Fortum åtgärdade de brister som fanns.
Nu väljer Elektrikerförbundet att gå vidare i frågan. Förra veckan polisanmälde förbundet Fortum Värme för att ha utsatt elektrikerna för fara för liv och hälsa.

Nytt kollektivavtal med IDEA

Kommunal har tecknat ett tvåårigt avtal för arbetare, anställda i ideella organisationer som är anslutna till arbetsgivarorganisationen IDEA. Avtalet är helt nytt, och några medlemmar finns ännu inte, skriver Kommunalarbetaren.
Sen tidigare har Kommunal ett ridskoleavtal och ett skolavtal med IDEA, men för övrig verksamhet på IDEA-området har alltså avtal saknats. Det var IDEA (Arbetsgivarförbundet för ideella organisationer) som tog kontakt med Kommunal efter att en del anställda i olika organisationer efterfrågat ett avtal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.