fredag 13 februari 2015

Strejk när Ryan vägrar förhandla i DanmarkStrejk när Ryan vägrar förhandla i Danmark

Av Dick Emanuelsson 

Ryan upprättar den 26 mars en bas på Kastrup i Köpenhamn men vägrar förhandla om den grundlagsenliga rätten till ett kollektivavtal. “Krigstillståndet” inom flyget förvärras, konstaterar Unionens ordförande Cecilia Fahlberg, som själv har en bakgrund som kabinanställd på 1990-talet.

Flamman har i ett par artiklar uppmärksammat hur det isländska flygbolaget Primera har sagt upp sin bas på Arlanda och placerat den i Lettland. Där anställs nu ”egenföretagare” eftersom Unionen vägrar att förvandla sina medlemmar till modern slavarbetskraft med 60-timmars arbetsvecka och dramatiskt sänkta löner. I Köpenhamn arbetar flera svenskar som också sägs upp av Ryan.

Anställda sägs upp

 

För Ryan betalar ingen sjuklön, betald semester och de anställda får ansöka om fyra veckors ledighet utan lön. De har en veckas uppsägningstid när den anställde har arbetat på företaget i ett år. Anställda är också förbjudna att uttala sig om företaget över huvud taget. Dessa sociala och ekonomiska villkor vägrar det danska fackförbundet Serviceforbundet att acceptera.

– Det är social dumpning på högsta nivå, säger Serviceforbundets ordförande John Dybart, i ett uttalande till Kollega.

Han har sedan i oktober 2014 föreslagit Ryan förhandlingar om att teckna kollektivavtal i likhet med andra flygbolag som har baser på Kastrup. Ryan air sade tvärt nej. Om ingen lösning nås innan den 26 mars kommer ingen av Serviceforbundets medlemmar att kunna anställas i Ryan air eller de medlemmar som redan är anställda av företaget.

Danska LO har meddelat att fler förbund kommer att gå ut i sympatikonflikt om Ryan air fortsatt vägrar att förhandla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.