lördag 14 mars 2015

LO-förbunden enas om lönebildningen

Medan storbankerna och de ledande industriföretagen inkasseras historiens största vinster,
vill LO- och förbundsledningarna slåss med tjänstemännen om 1-2-procentiga lönelyft.




LO-förbunden enas om lönebildningen

Av Dick Emanuelsson

 

Den 4 februari presenterade Handelsbanken sitt årsbokslut för 2014 som slutade på det bästa rörelseresultatet någonsin med en vinst på över 19 miljarder kronor. Tillsammans med Swedbank, SEB och Nordea gjorde det lukrativa sällskapet en sammanlagd vinst på över 100 miljarder kronor.

Nu har LO:s förbund kommit överens om att hålla ihop. Industrin ska gå först i avtalsrörelserna och lönerna ska bli mer jämlika. Gapet mellan kvinnor och män ska minska, skriver Dagens Arbete. Men LO-förbunden nämner inget om att lönerna ska öka på vinsternas bekostnad. De lågavlönade på bankernas och industrins Callcenter som är organiserade i Unionen, ska tillsammans med LO-förbunden verka för att lönerna ska anpassas mellan arbetare och tjänstemän. Blicken är inte riktad mot de vinster som de anställda skapar inom sin produktion.

Enligt Metalls Anders Ferbe erkänns industrin som löneledare och riktlinjerna ska gälla fram till 2028. Hans förhoppning är att de ska underlätta samordningen i avtalsrörelserna. Löneökningarna i den konkurrensutsatta industrin bestämmer utrymmet för resten av arbetsmarknaden.

Seko stämmer SJ Götalandståg

 

Seko stämmer SJ Götalandståg till Arbetsdomstolen på 420 000 kronor för att anställda inte fått ut sina fridagar på rätt sätt. När SJ tog över Västtågen för ett par år sedan hade ett 30-tal anställda innestående fridagar som de ville ha ut. Alla har enligt avtal rätt till mellan 114 och 118 fridagar per år, skriver Sekotidningen.

SJ lovade först att alla skulle få ut sina dagar i ledighet, men så blev det inte. Istället betalade företaget ut ersättning i pengar. Enligt Seko var det fel på två sätt. Dels fanns inget avtal som gav SJ rätt att betala ut i pengar istället för tid. Dels var den ekonomiska ersättning som personalen fick för låg. Pengarna motsvarade enkel övertid, medan facket hävdar att det skulle vara dubbelt så mycket.

Sjukfrånvaron ökar i staten

 

Det är något som inte är som det ska vara inom Staten. De anställda mår allt sämre vilket registreras i sjukfrånvaron som fortsätter att öka. Men ökningen beror nästan uteslutande på att långtidssjukfrånvaron ökar, konstaterar Arbetsgivarverket.

Fram till 2011 gick sjukfrånvaron stadigt nedåt, enligt Arbetsgivarverkets tidsanvändningsstatistik. Ändrade sjukförsäkringsregler var en anledning till den minskande sjukfrånvaron. Men från och med 2012 har sjukfrånvaron ökat igen inom alla verksamhetsinriktningar, i alla åldersgrupper och bland både kvinnor och män.

Allra snabbast ökar sjukfrånvaron inom den verksamhetsinriktning som kallas Socialt skydd med mera. Inom den verksamhetsinriktningen vände sjukfrånvaron uppåt igen tidigare än för de övriga verksamhetsinriktningarna och det är också här som ökningen mellan 2013 och 2014 är som störst, 0,6 procentenheter, skriver myndigheten. Sjukfrånvaron i staten ökar mest för kvinnorna i gruppen 30-49 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.