söndag 29 mars 2015

Skandia flyttar 300 jobb till Litauen

"Helsvensken" Bert Karlsson försörjer sig som hyresvärd för tusentals
asylsökande från länder som drabbats av krig och utsugning men drog sig
inte för att uttala sig mot invandring när det begav sig som Ny Demokrari.

“Kapitalet har inget fosterland”: Skandia flyttar 300 jobb till Litauen

 

Av Dick Emanuelsson

“Kapitalet har inget fosterland”. Den gamla klyschan bekräftas för varje vecka när företag efter företag ger beskedet om att de flyttar från Sverige till andra länder. Ett populärt investeringsobjekt har blivit Litauen. Nu är det Skandia som står på tur.

– Signalen vi har fått är att det i första hand är 50-70 tjänster men att det på en tre års sikt kan beröra uppemot 300 anställda. Det blir Sundsvall, Göteborg och Stockholm som berörs.

Det säger Anders Johansson, ordförande för de Försäkringsanställda (FTF) i Sverige, när jag ringer upp honom för en kommentar.

Går Skandia så dåligt att man försöker hitta arbetskraft med sämre länder i löner andra länder?

– Nej! Skandia går inte dåligt. Men man hävdar att man tror sig “behöva sänka sina kostnader för att vara konkurrenskraftiga i framtiden”. Då tror man att det här är ett sätt att långsiktigt minska sina kostnader.

Följt de centrala avtalen

 

Johansson berättar att facket på Skandia anlitade en arbetstagarkonsult som kom fram till att ett beslut om utflyttning av dessa jobb skulle innebär väldigt stora risker.

– Företagsledningen har till exempel inte tagit upp med oss om att våra löner är för höga, som i sin tur skulle innebära att Skandia inte skulle vara konkurrenskraftiga i framtiden. Det har vi aldrig hört.

Johansson intygar att facket har varit överens med sin motpart om att följa nivåerna i de slutna avtalen.

– Därför blir vi förbannade när man säger att våra medlemmar i framtiden inte skulle göra dessa företag konkurrenskraftiga. Det är ju dumheter.

På frågan vad facket kommer att göra nu för att slå vakt om jobben i Sverige, säger Johansson resignerat att i dagens läge är det kört.

Hur ser den fackliga organisationsgraden ut om fem år? Vad finns kvar av arbetarklassens försvarsorganisation som bildades i slutet av 1800-talet om vi resignerar och inte tar strid för kollektivets intressen? Och var finns de så kallade politiska representanterna för den sociala klass de säger sig representera?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.