tisdag 7 april 2015

“Jämställd lön, var god dröj!”





“Jämställd lön, var god dröj!”


Av Dick Emanuelsson
 

“Hur länge ska arbetarkvinnor behöva vänta på rättvis lön”? skriver Ewa-Maria Kriegholm, chefredaktör för Fastighetsfolket. Hon ställer frågan i en ledare om hur LO-förbundens långsiktiga mål för avtals- och lönepolitiken blev offentliga fem dagar efter att den internationella kvinnodagen hade genomförts.
 
Ewa-Maria Kriegholm, chef-
redaktör för Fastighetsfolket.


“Känslan av otålighet låg nog kvar hos många, det går för långsamt med jämställdheten. Om en man har betalt hela dagen mellan 8 och 17 arbetar kvinnor gratis efter klockan 15:56 visar 15:56-rörelsen. Sedan 2012 har det gått framåt med fem minuter. I reda pengar tjänar arbetarkvinnor fortfarande cirka 6.000 kronor mindre än män i arbetaryrken, enligt LO:s jämställdhetsbarometer”.

Kriegholm andas besvikelse. Hon tycker att när nu LO-förbunden beslutat om att slåss för att halvera lönegapet först år 2028 så ställer hon frågan: Hur länge ska arbetarkvinnor behöva vänta på rättvis lön?

“Socialistisk romantik”?

 

Anders Weihe på Teknikföretagen
Att halvera lönegapet beskrivs av motsidan som “socialistisk romantik från 70-talet”, skriver Kriegholm och citerar Anders Weihe på Teknikföretagen. Svenskt Näringslivs Christer Ågren säger till tidningen att höjda lägstalöner “är en politik för utanförskap” och efterlyser fler låglönejobb. Vad han inte säger öppet är att i annat fall flyttas jobben till Polen, Litauen och andra låglöneländer.


I februari 2010 intervjuades Weihe av Dagens Arbete som hade synat den mannens inkomst. Den hade ökat med 41 procent på två år, från 110.000 kronor till 155.000 kronor. LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldssons lön går heller inte för hackor. Enligt Arbetet 7 februari 2015 tjänar LO-ordföranden 95,730 kronor i månaden.

"Så ska en avtalsrörelse drivas", tycker LO-ordföranden som tjänar nästan fem gånger så mycket som lägstalönen i Fastighet. Medan städarna i Fastighets har bokstavlig erfarenhet av arbetslivet, har Thorwaldsson, trots att han representerar industriarbetarklassen i landet, aldrig stått på en industriarbetsplats. Poster som SSU-ordförande (1990-1995), fortsatte han vidare till styrelsen för Förvaltningsstiftelsen för SVT, SR och UR. Därefter vidare inom "rörelsen" till ABF där han var ordförande 2004-2012. Det sistnämnda året valdes han till LO:s ordförande. Frågan är vilka fackliga meriter han redovisade vid anställningsintervjun?

“För städare i Fastighets avtal med Almega Serviceentreprenad är lägsta lönen 20.500 kronor. Att den inte skulle höjas till 2028 är förstås orimligt. Det behövs inte fler låglönejobb, utan jobb med lön som går att leva på. Därför behövs också heltidsjobb och färre visstider. Långt före 2028”, slår Ewa-Maria Kriegholm fast med skärpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.