söndag 26 april 2015

Sjuksköterskestudenter sluter leden för 25 000 kronor





Sjuksköterskestudenter sluter leden för 25 000 kronor

Av Dick Emanuelsson


“Ta inte jobb till en lön under 25 000 kronor i månaden! I kväll samlas sjuksköterskestudenter i Stockholm, Göteborg och Kalmar till manifestationer för att få nyutexaminerade sjuksköterskor att hålla samman kring sina lönekrav”, citerar Arbetet Emma Sildén, sjuksköterskestudent som går sista terminen på sjuksköterskeutbildningen i Stockholm.

– 25 000 kronor i månaden är en rimlig lön för ett jobb som kräver tre års högskoleutbildning och innebär ansvar för människors liv och hälsa. Här i Stockholm samordnar sig arbetsgivarna kring ett lönetak på 24 000 kronor för nyutexaminerade sjuksköterskor. Det ska vi inte acceptera.

De har demonstrerat om att “rean på nyutexaminerade sjuksköterskor är slut”. Därför samlas sjuksköterskestudenterna under paroller som “fullt pris gäller” och “god vård kostar”.

Handelsnytts reporter fick pris

 

Flamman gratulerar Handelsnytts reporter Anni Alm som har vunnit pris för “Bästa berättande text” 2014 på Fackförbundspressens dag. Reportaget ´Oro i Åstorp´ skrev hon på sitt tidigare jobb, Tidningen Vision.

Reportaget gjorde Anni Alm tillsammans med Niklas Lindstedt. Det handlar om en av ortens politiker som kränker och förföljer kommunens anställda. Pristagarna får dela på 10.000 kronor, berättar Handelsnytt.

Låga lönelyft äventyrar Riksbankens inflationsmål

 

Det har överraskande blivit inne med att från den motsatta sidan vara oroade över alltför låga lönelyft, i dessa “ansvarighetens tidevarv”. Nu är det Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson och Andreas Wallström som i en analys inför avtalsrörelsen nästa år oroas över att löneökningarna bara stannar på 2 procent om året. Det är långt under Riksbankens prognos på 3,4–3,7 procent.

Läget i “den hårt prövade exportindustrin” kommer att prägla avtalsrörelsen. Därmed får Riksbanken svårt att klara inflationsmålet. Hittills har Riksbankens prognoser för inflationen varit viktiga inför en ny avtalsrörelse. Det håller på att förändras. Orsaken är att Riksbanken har haft fel gång på gång, skriver Arbetet.

Medan Nordeas chefsanalytiker representerar en bank som knappast kan anklagas för att ha redovisat “lågvinster”, utan i stället registrerade 40.000 miljoner kronor, eller enklare uttryckt; 40 miljarder kronor i vinst under 2014, så oroas dessa analytiker över det faktum att “utöver avtalade lönelyft på 2 procent räknar Nordea med en löneglidning, det vill säga löneökningar utöver avtalens, på 0,7 procent. Det är lägre än genomsnittet under de senaste åren”.

Massuppsägningar på finska posten

 

Finska posten inleder MBL-förhandlingar som rör närmare 500 jobb för att “omstrukturera företaget” skriver Sekotidningen.

– Helt ansvarslöst och fegt! svarar postfacket som med all sannolikhet kommer att se 477 anställda utanför postkontoren efter förhandlingarna som inleddes i tisdags. Fackets motpart i Finland ser Sverige som ett föregångsexempel på hur processen bör sluta.

Bakgrunden är den nya strategi Posten i Finland sjösätter. Visserligen tänker man de närmaste åren utöka med ett hundratal serviceställen. Men samtidigt ska alltmer av verksamheten läggas över på samarbetspartners. En förebild är hur det ser ut i Sverige och flera andra nordiska länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.